Нашата Нургюл Салимова е на първо място по шах в света

преди 8 месеца

Световната титла при жените е най-близката цел на талантливото момиче

За първи път в историята на родния шахмат 15-годишно момиче триумфира на световния връх. Нургюл Селимова стана световната номер едно по шах за девойки. Повечето добри играчи постигат най-висок коефицент ЕЛО в световната ранглиста към 18-тата си година. Нургюл Салимова от търговищкото село Крепча е на път да стане гросмайстор при жените още тази година. Само една норма я дели от шахматната корона.

Нургюл Селимова
Снимка Интернет

Шампионката, чието име в превод означава „сияйна звезда“, е твърде самокритична и не се смята за знаменитост. Запознава се с играта благодарение на баща си и дядо си. Зад успехите ѝ стои много труд, затова след училище заляга над дистанционните обучения с треньора си в Бургас.

Понякога няма време даже да обядва. Направо сяда да тренира по Скайп два часа, но после продължава и сама – на ден играе над 5 часа. Баща й казва, че като седне зад дъската, тя става друг човек, все едно се преражда и стремежът към победа надделява

Започва да играе шах 4-годишна. Едва на 6 става шампион на България за деца, следват куп състезания и турнири. По това време си играела и с куклите, те не й пречат на шаха. Специалистите казват за нея, че е самороден талант и свърхконцентрирана зад дъската. Шампионката пък признава, че е притеснителна и много суеверна. Предпочита белите фигури и винаги играе с любими химикалки и две сребърни колиета.
Вече не си брои купите и медалите. Пък и вече не участва в турнири, където се дават купи и медали. Играе само в „open“ турнири, т.е. при мъжете, а там все още й е трудно да печели купи.

Световната титла при жените е най-близката цел на талантливото момиче. В следващите два месеца ѝ предстои международен турнир в Прага и Европейско първенство в Анталия.

Етикети: *