15 въпроса на общинския съветник от ДСБ Марта Георгиева към кмета Фандъкова

преди 3 години

Един от въпросите към кметицата е дали смята, че е подходящо мястото за поставяне на елха, „подарена от Москва“, до Църквата “Света Неделя”, където на 16 април 1925 г. бяха избити над 200 и ранени над 500 българи при терористичен атентат, организиран по заповед, дошла именно от Москва

Марта Георгиева, снимка от личния й профил във Фейсбук

На личния си профил във Фейсбук и на страницата на ДСБ-София Марта Георгиева публикува 15 въпроса към кмета Фандъкова с уточнението „Задавам й ги и от ваше име като общински съветник”

Уважаема г-жо кмет,

На 18 декември 2018г., в навечерието на Рождество Христово, обществеността разбра от медиите, че елха, подарена от правителството на Москва, е поставена в близост до Църквата„Света Неделя“. Пак от медиите стана ясно, че на поставянето е присъствал руският посланик и заместникът Ви Тодор Чобанов http://m.focus-news.net/?action=news&id=2603266

Моля за отговор на следните въпроси:

1. Как е оформено документално даването и приемането на подаръка? Моля за копие от документите.

2. Как е избрано мястото за поставяне на елхата? Моля за копие от документите.

3. Какъв е произходът на изкуственото дърво? Моля за копие от документите.

4. Как е транспортирана елхата и за чия сметка? Моля за копие от документите.

5. Има ли разходи, свързани с получаването и поставянето на елхата и за чия сметка са? Моля за копие от документите.

6. Какъв е поводът за този подарък?

7. От кого е издадено разрешението за поставяне на елхата? Моля за копие от документите.

8. Има ли разрешение за поставяне на табели около елхата? Какво е съдържанието им? Моля за копие от документите.

9. Как е  оформено документално мероприятието по поставянето и откриването на елхата? Моля за копие от документите.

10. Вие разполагала ли сте с предварителна информация относно орнаментите върху елхата? Одобрени лиса червените петолъчки и ако да – от кого? Моля за копие от документите.

11. Какво е предвидено да се случи с елхата след Новогодишните празници? Моля за копие от документите.

12. Моля за разяснение какво означават цитираните от медиите думи на заместника Ви ТодорЧобанов: „Едно от най-дългогодишните партньорства и изпълнени с най-много дейности е това между София и Москва“:

Колко дейности на Столична община се извършват в партньорство с Москва и какво е съотношението им спрямо партньорството с други световни градове?

13. Предвидени ли са засилени мерки за сигурност във връзка с поставянето и опазването на елхата?

14. Смятате ли, че е подходящо мястото за поставяне на елха, „подарена от Москва“, до Църквата“Света Неделя”, където на 16 април 1925 г. бяха избити над 200 и ранени над 500 българи при терористичен атентат, организиран по заповед, дошла именно от Москва?!

15. Бихте ли се извинила на софиянци за приетия „подарък“ заради пренебрегването на празника, който БПЦ и българите честваме, а именно – Коледа; заради развалянето на светлия празник с тази провокация и конфликт; заради обидите, отправени към български граждани, от страницата на Вашия партньор – Руското посолство; и най-вече заради поставянето на символи на съветския терор на мястото на масовото убийство на български елит, също финансирано от Москва?

С уважение, Марта Георгиева, Общински съветник

„Приоритети“ също очаква отговорите на кметицата и напомня, че още преди две седмици постави въпроса с т.нар. руска елха в свой коментар: https://priorities.bg/fandakova-se-izgavri-s-pametta-na-zhertvite-na-atentata-v-sv-nedelja/

Етикети: * * *