20 априлий – денят на Свободата

преди 3 години

Войната за освобождение започва не в Москва, а в Копривщица, пред Каблешковата къща.

Ако попитате американците с какво свързват датата 3 септември, малко от тях ще си припомнят договорите, сключени в Париж и Версай през 1783 г., между представители на английския крал, от една страна, и на САЩ, Франция и Испания, от друга. Американците празнуват независимостта си на 4 юли, денят, в който през 1776 година те сами обявяват началото на своята държава.

Малко гърци знаят кога точно през февруари 1832 година е подписан Цариградският договор между великите сили и Османската империя, който регулира създаването на независимото гръцко кралство. Те празнуват своето освобождение на 25 март – денят, в който през 1821 година сами са започнали въстанието, довело в крайна сметка до тяхното освобождение.

Всяка година около 3 март у нас започва дискусия дали нашият национален празник не трябва да се промени. В дискусията често се преплитат два въпроса. Дали 3 март изобщо трябва да е празник и кога да честваме националния си празник – на деня на Освобождението от Османската империя, на деня на Независимостта, или може би на 24 май, деня на българската писменост и култура?

Без да влизам във втората част на дебата, мисля, че по примера на Америка, Гърция и други страни трябва да честваме Освобождението на деня, когато е започнал въоръженият конфликт, довел след много перипетии

до възраждането на Българската държава

Няма да е пресилено да кажем, че тя се е родила на 20 априлий 1876 пред Каблешковата.

Следват героичните битки при Зли Дол и Дряновския манастир, походът на Ботевата чета и „Разловския“ бунт в Македония, организиран от групата „Българска зора“. Априлското въстание е събитието, което довежда до Цариградската конференция, до Руско-турската война, до Санстефанския догорвор, до Берлинския договор и в крайна сметка – до връщането на България на политическата карта на Европа.

Кървавото писмо е нашата декларация на независимостта.

Не сме единствената страна, която е постигнала своето освобождение едва след намесата на чужди сили. САЩ можеше и да не успеят да победят Британската империя без намесата на Франция и Испания във войната. Гърция със сигурност нямаше да победи сама Османската империя. Освобождението на България можеше и да не се състои без Руско-турската война. Но първата пушка в международния конфликт, довел до частичното Освобождение на българския народ, пукна край моста в Копривщица! Там, а не в Москва ние като народ сами започнахме войната, довела до нашето Освобождение.

През 2015 година група народни представители от Реформаторския блок предложиха 1 май освен като ден на труда да се празнува и като ден на Априлското въстание (по нов стил). Предложението беше отхвърлено от депутатите на ГЕРБ, БСП и ДПС.

Може би е време отново да помислим дали на 20 април, а не на 3 март да честваме деня на Освобождението!

Етикети: *