Цялото адвокатско войнство. Пеевски и ПИБ чупят рекорд в Ню Йорк

преди 1 година

Подаденият иск се позовава на Закона RICO, приет през 70-те години на миналия век за борба с мафията. Инициатор е легендарният шеф на ФБР Джон Едгар Хувър. След влизането му в сила само за един месец са арестувани и дадени на съд над 20 от най-известните мафиотски кланове в САЩ.

„Фрог нюз“

Нюйоркският съд

Двайсет и един адвокати наводниха залата на Нюйоркския съд по дело, свързано с тежки обвинения срещу български политик, банкови институции и фирми. Причината е конституирането на съда и определяне на процедурата по делото срещу Делян Пеевски, ПИБ, БНБ, квестори от КТБ и други ответници. Огромният брой адвокати представлява интересите на Пеевски, Цеко Минев, Ивайло Мутафчиев и други ответници.

Истинско адвокатско нашествие, което учуди американските юристи в палатата, които са видели доста знакови процеси през годините, коментираха за „Фрог нюз” свидетели на заседанието.

Съдът е насрочил следващото заседание за началото на септември. Дотогава ще бъдат разгледани обясненията и позициите на страните по делото. Особено важно е решението на магистратите да бъдат разсекретени банковите сметки на депутата от ДПС Пеевски в чужбина и крайните собственици на офшорките, свързани с него.

Това означава, че през септември е много вероятно на Пеевски да бъде повдигнато обвинение по закона РИКО, свързано с ново разследване срещу него от ФБР и други институции на САЩ, противодействащи на пране на пари, укриване на доходи или разкриване на доходи с престъпен произход, твърдят запознати.

Според тях би било редно българската прокуратура на свой ред да извърши разследване по фактите, събрани от партньорските служби на Вашингтон, защото такава е практиката за страните от НАТО. Това е било обяснено надлежно на зам.-главния прокурор Иван Гешев, който бе в САЩ през март т.г. С него зад океана бе и заместник-председателят на ДАНС Недялко Недялков.

На 15 май главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на ДАНС да извърши проверка на банкови сметки и офшорни фирми, свързани с български политици и властници. В случая е задължително българската страна да поиска събраната документация от американските служби и да започне свое разследване на Пеевски. Вместо това прокурор Иван Гешев сам стана герой в скандал с фирми и имоти на жената, с която живее на съпружески начала.

Друга институция, която би могла да започне проверка на Пеевски, е КПКОНПИ. Нейният председател Пламен Георгиев обаче също попадна в скандала „Апартаментгейт“ и бе принуден да излезе в отпуск. В същия скандал бе забъркан и заместникът на мегаструктурата Антон Славчев, който обаче кой знае защо не бе отстранен, докато се извършва проверката на фактите, уличаващи го в неясно придобиване на имот.

Ако през септември се стигне до повдигане на обвинение на Делян Пеевски, това означава съдебен процес и вероятна присъда, смятат юристи. Според тях най-важното в случая е, че ще бъдат осветени негови сметки в Дубай и на други места, както и офшорките, с които е свързан. По този начин ще се сглоби картината на неговия бизнес и ще стане ясно дали той е кристално чист, както твърдят български институции, или е престъпен, каквито съмнения битуват в публичното пространство.

Припомняме, че има заведена искова молба за над 200 000 000 щатски долара по Закона РИКО в Окръжния съд на САЩ, окръг Ню Йорк, срещу Пеевски, ПИБ, собствениците й Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, квесторите на КТБ, „Булгартабак“, БНБ и други ответници.

На ответните страни са изпратени призовки още през месец декември на 2018 г. Като страна в процеса се конституира и прокуратурата на САЩ.

Подаденият иск се позовава на Закона RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act). Приет е през 70-те години на миналия век за борба с мафията, изключително рестриктивен е, а процедурата по него се отличава с бързината си. Инициатор на този закон е легендарният шеф на ФБР Джон Едгар Хувър. След влизането му в сила само за един месец са арестувани и дадени на съд над 20 от най-известните мафиотски кланове в САЩ.

Ищците претендират за обезщетение за „извършването на различни деликатни и неправомерни деяния и незаконосъобразно поведение, в собствена полза с цел печалба и получаване на допълнителни облаги, които деяния са насочени към отнемане с измама от ищците“ и други неправомерни действия като неизпълнение на договорни задължения, присвояване, измама, контрабанда на цигари, незаконни трансфери на US фондове и други деяния.

Ето част от исковата молба:

„Съгласно предоставената ни информация, първата група се състои от Еър, Харис, Хариът, Ангелов, ПИБ, акционерите на ПИБ Минев, Мутафчиев, Мелън Банк и Ийтън Ванс (наричана по-долу „Първата група”). Тези ответници се сговарят да направят така, че да бъдат взети с цел измама кредити срещу имуществото на Еър в Силвър Бийч чрез изцяло притежаваното му българско дъщерно дружество – ЕПД, който заговор в крайна сметка дава възможност на Харис, Хариът и Ангелов със съучастието на ПИБ и акционерите на същата да присвоят парите от кредитите за изграждането на проекта СБ и да купят мексиканските облигации единствено за собствена изгода, като в същото време дават възможност на ПИБ да се сдобие с контрол и право на собственост върху процесните средства и да ги открадне както за своя собствена облага, така и в полза на останалите ответници от Втората група – Пеевски, БНБ, ВТБ, НСН, БТ, Лютов, Костадинчев, Табак Маркет, Сиболе, Астерия, Вили Вист и Промишлено строителство холдинг“.

Общо докладът на Нюйоркския съд за събраните доказателства и документи по исковата молба е около 170 страници.

Появата на 21 адвокати в съда в Ню Йорк е сравнима само с делото срещу Иран по обвинения за съпричастност към терористичния акт на 11 септември 2001 г. Но и по това дело защитниците са били по-малко, макар да се стига до присъда от 10,5 милиарда долара обезщетение, което Техеран трябва да изплати на близките на загиналите в Търговския център, коментират запознати.

Етикети: * * * * * * *