30 години Обединена Германия.

преди 2 години

Германия след Меркел, в най-голяма степем ще трябва да реши есенциалния въпрос за Европа -за бъдещето на Европейския съюз.

Един от най-успешните експерименти в световната история на обединяване на изкуствено разделен народ. Една от най-богатите държави и успешни икономики. Една от малкото държави -витрина на демокрацията.Една държава, чийто девиз от Deutschland Uber Alles ( Германия над всичко) стана Einigkeit und Recht und Freiheit ( Единство, право и свобода). За да покаже как една страна може да доминира Европа не с твърдата сила на милитаризма, а с меката сила на примера.

Измина дълъг път, който не е завършил, на обединяване на хора живели в радикално различни обществени системи. От една страна ГДР беше въоръжена до зъби с половин милион съветска армия, а нейните лидери говориха за светлия комунизъм и гнилия капитализъм. А от друга, купуваха си западни стоки, обличаха се със западни дрехи, купуваха скъпи дамски атрибути за съпруги и любовници. И за да не признаят пълния си крах не караха Мерцедес и БМВ, а Волво, защото Швеция беше неутрална държава. Давайки на Източен Берлин името Волвоград.Да, и в ГДР го имаше явлението Кореком с известния виц , че Оси ( източногерманецът) искал да си купи дънки, но не му стигали парите. А Веси казал на продвачката – “аз ще платя заради него, защото имаме общ прадядо.Но на мен остави за наследство Капиталът, а на него Манифеста”.Да, обединението беше сложно. По чудо Горбачов се съгласи след уверенията на САЩ, че НАТО няма да се разширява – сякаш можеха да спрат Историята.В началото всеки западногерманец трябваше да плаща 5% ! от доходите си за възстановяването на Източна Германия от комунизма. Трилиони марки се наляха там.Дори родиха вица – “На старата граница Оси с отворени ръце казва: “Ние сме един народ”. А Веси с ръце в джобовете – “Ние също!”

За всички тези 30 години Германия беше управлявана от едва трима канцлери. Хелмут Кол започна всичко на 3 октомври 1990 г, който ден стана и националният празник на страната.До края на 90те години Германия изпитваше сериозни икономически трудности с интеграцията и ЕС не беше Фокус. А въвеждането на еврото беше истински стрес тест. Вече при канцлера Шрьодер при нарастваща безработица и дълги години нулев растеж бяха извършени радикални реформи на трудовия пазар. С тях се целеше адаптацията на Гермнаия към еврото и увеличаване конкурентоспособността на страната. Такава реформа и до днес в Южна Европа не е факт.Но пък тези тези тежки реформи доведоха нов канцлер начело – дясната ръка на Кол – Ангела Меркел. И поставиха началото на бурен икономически растеж.От началото на 21 век Германия предложи не точно лидерство на ЕС , а стремеж да го направи чрез твърди монетарни политики като себе си. Този експеримент приключи с гръцката криза и голямата криза на еврото.

Разбра се, че няма как Европа да стане като Германия.А Германия като Европа – ако иска да бъде неин лидер. Корона кризата постави началото на този обрат. Тя и геополитическата криза с Китай показа уязвимостта на Германия ( 50% от износа е към Китай) и колко важна е Европа за самата Германия. Страните от ЕС купуват всяка година стоки и услуги за 1 трилион евро от Германия и всяка нестабилност на Еврозоната и ЕС пряко застрашава националната сигурност на Германия.Това беше и причината Германия да се съгласи за първи път на помощи (а не кредити) за около половин трилион най-вече за Южна Европа ( намалени после от пестеливите страни на 390 млрд евро). Само така може да работи общата парична зона и Европейския пазар в отсъствието на Федерална държава. Така или иначе най-вече Германия след Меркел ще трябва да реши есенциалния въпрос за Европа -за бъдещето на Европейския съюз.

Етикети: *