Тръмп похвали Орбан за твърдата му политика спрямо миграцията

преди 3 години

„Хората уважават този министър-председател. Той е уважаван човек. А аз знам, че е силна личност", заяви американският президент.

Унгарският премиер Виктор Орбан пристигна във Вашингтон за работна среща с американския президент Доналд Тръмп.

Двамата разговаряха за кратко в Белия дом, като акцент са енергийната сигурност и сътрудничеството в областта на отбраната, предаде БНТ.

Снимка от сайта на БНТ

Срещата протече в изключително приятелски тон – Тръмп и Орбан имат сходни виждания по въпросите за миграцията, а унгарският премиер често дава за пример действията на американския президент и многократно е изказвал подкрепата си за оградата по границата с Мексико.

За последно унгарски министър-председател е бил на посещение във Вашингтон през 2005 г.

Американският президент Доналд Тръмп похвали унгарския премиер Виктор Орбан за твърдата му политика спрямо миграцията. Двамата лидери се срещнаха в Белия дом, където държавният глава на САЩ беше категоричен: Орбан е гарантирал сигурността на страната си, като е отказал достъп на бежанци на унгарска територия, съобщи ТВ Европа.

 Доналд Тръмп каза:
„Хората уважават този министър-председател. Той е уважаван човек. А аз знам, че е силна личност. Той постъпи правилно, поне според повечето хора, по въпроса с имиграцията. Като погледнете какви проблеми имат в Европа, а те са огромни, ще видите, че това е така, защото не са заели позицията на този премиер.“

Тръмп и Орбан споделят обща позиция срещу мигрантите, което помогна за затопляне на отношенията между Вашингтон и Будапеща. Унгарският премиер изрази надежда, че двамата с Тръмп могат да отстояват тази позиция в глобален алианс.

Антиимиграционните кампании на Орбан в Европа са отзвук на стремежа на Тръмп да изгради стена по американо-мексиканската граница и опитите му да спре мигрантите, търсещи убежище в САЩ. Орбан бе остро критикуван от предшественика на Тръмп в Овалния кабинет Барак Обама заради отмяната на гражданските свободи и нарушаване на свободното слово в Унгария – нещо, което не представлява проблем за сегашния държавен глава на САЩ.

Етикети: * *