Да намерим достойното си място в Свободния свят!

преди 2 години

За пореден път българското общество научава за провеждането на военноморски учения в Черно море с българско участие от чуждестранни информационни агенции. Министерството на отбраната пак мълчи. Защо?

Партньорите от НАТО и ЕС очакват от нас стабилност, а не пробиви и скандали в националната ни сигурност! Анализът на събитията и фактите за пореден път показва, че сме станали арена на руски хибридни атаки със зловещи компроматни нападки, които застрашават пряко националната сигурност във вътрешен план и целят външнополитическа дестабилизация.
Вероятна руска намеса в политическия живот и в икономиката на България може да срине стабилните позиции, осигурени от членството ни в евроатлантическата общност.

Партньорството ни с НАТО и САЩ е от изключителна важност за сигурността и стабилността ни не само днес, но и в бъдеще. България съвсем скоро ще трябва да даде ясен знак и публично да се ангажира, че ще съумее да овладява руските атаки и няма да допуска пробиви в българската национална сигурност и в тази на НАТО.

На този фон заявката на президента Тръмп, че ще оттегли от Германия 10 хил. войници от 35-хилядния контингент, могат да се определят и като предпоставка за отслабване на европейската и американската сигурността, особено в източните райони на Стария континент. Това безспорно се осъзнава от нашите партньори в Алианса. Познавайки политиката на НАТО за увеличаващо се присъствие в Европа в отговор на заплахите от Изток, можем с голяма степен на вероятност да предположим, че тези 10 хил. американски войници ще бъдат дислоцирани в Източна Европа. Сред държавите ще са навярно Полша, балтийските страни, а може би и Румъния. Естествено е да си зададем въпроса дали България е в списъка на заявилите желание. За съжаление досега нашето Министерство на отбраната не е обявило подобни намерения. Това е пореден пропуск в усилието да укрепим така необходимото присъствие на НАТО в региона и да осигурим защита на територията ни. Но не само от военна гледна точка. Защото, както казва президентът Тръмп, американските войници “изсипват тонове пари” в държавата, в която живеят. Тяхното оттегляне се смята за изпитание дори от богата държава като Германия.

Не само че не сме проактивни в решенията и действията ни в Алианса, но за пореден път българското общество научава за провеждането на военноморски учения в Черно море с българско участие от чуждестранни информационни агенции. Министерството на отбраната пак мълчи. В името на националния ни интерес управлението и по-конкретно вътрешната политика на България трябва да излъчат устойчиво евроатлантическо мнозинство. Сега е изключително важно е да сме стабилен евроатлантически партньор и да дадем категорична заявка, че ще удържим на руските атаки и няма да допуснем пробиви в националната ни сигурност. Трябва ясно да осъзнаем, че светът се променя и нестабилна България ще е във вреда за себе си и партньорите си. Това ще покаже недвусмислено, че вече сме част от прогресивната западна цивилизация и от демократичния свят, а не от плановете на Русия и Китай за установяването на нов, обслужващ единствено техните интереси, глобален ред. Това очакват от нас натовските ни партньори.
Ето защо сега и на предстоящите избори трябва да дадем ясен знак, че искаме и можем да сме в НАТО и в ЕС, а не се поддаваме на натиск.

Етикети: * * *