Пътят напред зависи от всички нас

преди 1 месец

Отляво хунвейбините напълниха улиците и рушат всичко, което е наследено от предишните епохи. Отдясно се размърдаха отдавна заспали архаични чудовища - на евразийството, клерикализма, черносотничеството и авторитаризма.

Живеем в свят на радикална политическа поляризация в крайно ляво и крайно дясно. Умереността и разумът ще бъдат първите жертви на тази поляризация – заедно, разбира се със самата демократична система на управление. Демокрацията предполага политическа конкуренция и същевременно възможност за постигане на съгласие по ключови проблеми и интереси на общността – на нацията. Този баланс се топи и разпада под ударите на радикалните алтернативи отляво и отдясно. Отляво хунвейбините напълниха улиците и рушат всичко, което е наследено от предишните епохи. Така както го правиха в Китай по време на „културната революция“ от 60-те години. Днешната „мултикултурна революция“ по идентичен начин премахва всичко по пътя си. Дори Иисус и Богородица не оцеляват под революционния напор на тълпите – искат да ги пребоядисат за да могат да останат. Какво остава за по-дребни исторически фигури като Вашингтон, Джеферсън, Чърчил или генерал Грант… Революцията – както обикновено – с едната ръка руши, а с другата – граби. Равенство и социална справедливост – на часа! Друго не е възможно…

Отдясно се размърдаха отдавна заспали архаични чудовища – на евразийството, клерикализма, черносотничеството и авторитаризма. Кандидатите за мястото и ролята на Победоносцев се множат – и в Русия, и в България, а в Сърбия са будни от 90-те години. В Европа се надига консервативна вълна, която е с претенции за бъдеще, но която повтаря само добре забравените – и нееднократно отхвърляните претенции на домодерния традиционализъм. Този консерватизъм воюва с либерализма, еволюирал до троцкистки радикализъм, но заедно с левичарството е готов да изхвърли в музея и самата демокрация като система и принцип на управление. Диктатът на левичарската тълпа, рушаща заварения свят си подава ръка с авторитаризма на реваншистката десница. Двете страни се срещат в една основна цел – премахването на демократичното управление, основано върху принципите на разума, умереността и респекта към другото мнение, начин на живот и идентичност. Навлизаме в един твърде негостоприемен свят. Отворете си очите за това – пътят ни напред от всеки от нас зависи.

Материалът е взет от Facebook страницата на Огнян Минчев.

Етикети: * *