500 години от смъртта на Леонардо да Винчи: съвременна полемика

преди 1 година

Нина Карел

Гениалният Леонардо е роден в Италия, но завършва живота си във Франция

През 2019 г. се навършват 500 години от кончината на Леонардо да Винчи. Великият тосканец вероятно би се обърнал в гроба, ако можеше да узнае за културно-дипломатическата полемика между Франция и Италия около честването на юбилея му. Да припомним, че последните три години от живота си Леонардо намира прием във Франция, а тленните му останки са погребани в параклиса на Св. Юбер в замъка Амбоаз на берега на р. Лоара.

Недостижимият художник, скулптор, астроном, архитект, философ, учен, изобретател и футурист Леонардо да Винчи е роден през 1452 г. в Тоскана. Сюреалистичната полемика 500 години след смъртта на гениалния италианец бе провокирана от италианското правителство, което реши да оспори споразумението, сключено през 2017 г. с Лувъра. Преди две години Италия пое ангажимента да предостави на Франция картини на художника, съхранявани в националните музеи на родината му, за широкомащабна ретроспективна изложба във Франция.

През 1516 г. 64-годишният Леонардо да Винчи намира пристан по бреговете на Лоара. Художникът пресича Алпите върху гърба на муле, като носи само най-ценните си творби: „Джокондата“, над която работи от 1502 г., „Йоан Кръстител“ и „Света Анна с Мадоната и младенеца“. Това разказва пред Радио Франс Ентернасионал Жан Д’Осонвил, директор на музейния комплекс в замъка Шамбор: „Леонардо да Винчи е поканен от френския крал Франсоа I, който е и херцог на Милано. Леонардо приема поканата, след като доста време търси покровител и се обръща дори към представители на Османската империя. Франсоа I е още в началото на царуването си и високо цени италианските майстори.“

Във Франция Леонардо да Винчи полага основите на нова епоха, като едновременно е придворен художник, инженер и архитект. Под влиянието на италианските творци французите откриват своята специфична естетика и стил в живота и изкуството. Всъщност Леонардо дава тласък на френския Ренесанс. Тогава са реставрирани старинните кралски замъци в Блоа и Амбоаз, където е погребан великият италианец. С името на  Леонардо е свързано и строителството на великолепния замък Шамбор.

Жан Д’Осонвил: „Колекцията в Шамбор е единствената извън Париж, където можете да видите оригинални страници от Атлантическия кодекс на Леонардо да Винчи. Те представляват  архитектурни чертежи, по които посетителите могат детайлно да проследят как идеите на Леонардо са реализирани при изграждането на Шамбор.“

Замъкът Шамбор, северозападната фасада
Снимка Уикипедия.

Шамбор е най-големият замък в света от епохата на Ренесанса. Комплексът е ангажиран в богатата  културна програма във връзка с 500-годишнината от смъртта на Леонардо да Винчи, в която са записани около 500 значими събития.

Франсоа Боно, председател на регионалния съвет Център-Долината на Лоара, споделя: „Всяко населено място по бреговете на Лоара полага максимални усилия, за да предложи интересни концерти, изложби и семинари. Почитаме не само изключителния художник, но и учения и инженера Леонардо, създал прототипи на летателни апарати и на други футуристични за времето си устройства. Той е отворен, разкрепостен творец на непреходни европейски ценности, което днес е особено важно за нас.“

Да Винчи е и проницателен технолог, който вече 500 години не престава да ни изпълва с възхищение. Странно защо именно тази гениална личност, символ на свобода, съзидание и съвършенство, се оказа в епицентъра на неприятна дипломатическа полемика. В края на миналата година италианският заместник-министър на културното наследство, културната дейност и туризма Лучия Боргонзони, член националистическата партия „Лига“, постави под въпрос договора за предоставяне на картини от италианските музеи за богата ретроспективна изложба на творби от Леонардо в Лувъра.

Договорът е подписан с предишното италианско правителство през 2017 г. Италианците се задължават да предоставят на знаменития френски музей четири или пет пана на Леонардо, рисувани върху дърво. От своя страна Лувърът ще изпрати в Италия картини на Рафаел, предназначени за ретроспективна изложба на италианския майстор през 2020 г.

Леонардо да Винчи. „Благовещение” 
Снимка Уикипедия

Аргументите на италианската заместник-министърка са непознати и несрещани в света на музейните специалисти: „Леонардо е италианец, който само умира във Франция. Ако Италия предостави платната му на Лувъра, самата тя ще се окаже в периферията на най-голямото културно събитие за годината.“

Подобна позиция поставя под въпрос сложната и добре синхронизирана международна система за обмен на културни шедьоври между световните музеи. В Италия тази позиция предизвика вълна от възторг сред националистично настроени индивиди. Даже се чуха призиви „Джокондата“ да бъде върната в Италия. Напълно безпочвени искания, възразява известният френски телевизионен журналист Стефан Берн, един от координаторите на събитията в памет на великия художник.

Стефан Берн: „Тази полемика най-малкото е смешна. Защото Леонардо да Винчи е прогонен от Италия заради хомосексуализма си и е приет в двора на френския крал, който се отличава с по-свободни възгледи. Последните произведения на да Винчи принадлежат на Франция, защото са купени от френския крал.“

Днес парижкият Лувър разполага с най-голямата колекция от творби на Леонардо да Винчи: пет от 15-те известни картини и 22-те рисунки на живописеца. Преди трите картини, с които геният пристига във Франция, крал Луи XII купува „Мадоната в скалите“ и „Прекрасната Ферониера“. Сайтът на Лувъра уточнява, че тези две картини са първите от бъдещата експозиция на музея за изобразителни изкуства, наречен по-късно Лувър.

Амбициозната ретроспективна изложба предстои да бъде открита в Лувъра на 24 октомври т. г. и ще продължи до 24 февруари 2020 г. Времето е достатъчно за разумни и спокойни преговори между италианското Министерство на културата и френските културни дейци, които вече са ангажирани в юбилейни прояви в памет на гениалния художник във Флоренция и Милано. Основните събития в Италия са предвидени през май, когато през 1519 г. приключва земният път на Леонардо да Винчи.

Радио Франс Ентернасионал

Етикети: * * *