85-годишният Акихито е роден като син на божество, но се оттегля като император на народа

преди 1 година

Онези, които познават бъдещия император Нарухито, го описват като "скромен, очарователен и проницателен"

Във вторник император Акихито ще абдикира от хризантемовия трон – най-старата непрекъсната наследствена монархия в света – ставайки първият японски монарх в съвременната история, който го прави. Неговият син, принц Нарухито, на 59 г., ще бъде обявен за 126-ти император на следващия ден, като въвежда ерата на Рейва. предаде CNN.

Император Акихито, снимка CNN

Много обичаният император Акихито ще бъде запомнен, че се свързва с обществеността си по начин, който никой друг японски монарх не го е правил и изрази „дълбоко разкаяние“ за действията на страната си по време на Втората световна война.

След операция на сърцето и преодоляване на рака на простатата през последните години, монархът обяви здравословни причини за абдикацията си. .

„Аз съм притеснен, че за мен може да стане трудно да изпълнявам задълженията си като символ на държавата, както го правих досега“, заяви императорът през 2016 г., във втората си телевизионна реч за три десетилетия на трона.

Това бе призив към японските законодатели да променят закона, за да му позволят да се оттегли. И на следващата година го направиха.

Това е подходящо оттегляне на монарх, който често бе нарушавал традицията. Той е и първият японски император, който се омъжва за обикновен човек, говори на своите поданици на живо по телевизията и сам е отглеждал децата си.

Дете на божество

Императорът е роден през 1933 г., когато  Япония е съвсем различна. Назрява война и баща му, император Хирохито, бил почитан като човешко божество.

През 1937 г. японските войски нахлуват в Нанкин – тогава столицата на Република Китай – и според китайските оценки убиват около 300 000 китайци. Япония оспорва мащаба на клането.

През 1940 г. Япония официално влиза във Втората световна война на страната на Германия и Италия. Военните години остават спорен период в историята на нацията. По време на Втората световна война 200 000 жени, предимно корейки, са били принудени да станат сексуални робини на японските войници, според доклад на ООН. Япония се извини и заяви, че въпросът е решен, но Южна Корея поиска по-официално извинение и репарации.

Когато император Хирохито се предава през 1945 г., повечето японци никога преди не са чували гласа му, въпреки че той е бил на власт вече почти 20 години.

След войната Япония е окупирана от САЩ. Новата конституция забранява на императорското семейство да се занимава с политика и император Хирохито се отказа от божествения си статут.

Императорите вече не бяха богове – те бяха хора.

Изцеление на раните

Когато през 1989 г. Акихито става император, страната все още лекува раните от войната. Неговото управление се нарича ера на Хайсей, което означава „постигане на мир“ – и се оказа, че е подходящо име.

През май 1990 г., малко повече от година след качването си на трона, император Акихито бе домакин на тогавашния южнокорейски президент Ро Тае-уу на държавен банкет, където той призна отговорността за японските военни агресии. „Мисля за страданията, които вашият народ претърпя през този нещастен период, който бе предизвикан от моята страна, и не мога да не усетя дълбокото съжаление,“ каза Нарухито.

През 1992 г. императорът стана първият японски монарх, посетил Китай, където каза, че е почувствал „дълбока тъга“ за „нещастния период, в който моята страна нанесе големи страдания на китайския народ“.

Той също е направил няколко пътувания до Окинава, където около 110 000 японски войници и 100 000 цивилни са били убити в името на император Хирохито. Антиимпериалистическите и антиамериканските настроения са много силни по малките южни острови. По време на пътуване през 1975 г. младите радикали хвърлиха бомба по тогавашния принц.

„Императорът е допринесъл повече от всички премиери на Япония, взети заедно, за напредъка на помирението“, казва Джереми Йелън, историк на съвременната Япония в Китайския университет в Хонконг. „Тези усилия за възстановяване на достойнството на японските жертви също помогнаха на нацията да си възвърне достойнството, което остава застрашено от ревизионистите.“

Народен император

По време на управлението си от три десетилетия император Акихито възприема по-нормален живот.

За начало той стана първият император, който се жени за момиче от народа.  Императорът срещнал императрица Мичико през 1957 г. по време на тенис мач в живописния планински град Каруизава. След като се оженили, двойката често се връщала на мястото, където са се срещнали.

В свободното си време императорът публикува научни статии за кучета и риби.

През 2011 г., когато страната бе разтресена от фаталното земетресение и последвало цунами, при които загинаха или изчезнаха повече от 20 000 души, Акихито наистина затвърждава репутацията си на император на хората.

Императорът отправи безпрецедентно телевизионно обръщение. За първи път някой японски император говори пред обществеността по телевизията. „Наистина се надявам, че жертвите на бедствието никога няма да се откажат от надежда, да се грижат за себе си и да живеят силни за утре“, каза той.

Акихито и Мичико отидоха в засегнатите от бедствия райони и коленичили разговаряха  с оцелелите лице в лице.

Андрю Гордън, водещ учен в съвременната японска история в Харвардския университет, каза, че действията на Акихито са направили имперското семейство по-достъпно. Но той предупреди, че в сравнение с някои монархии в Европа, Япония все още е „много далечна институция“.

Нова ера

Бъдещият император Нарухито, снимка CNN

Нарухито означава „човек, който ще придобие небесни добродетели“.

Но бъдсщият император не е показал и намек за връщане към епохата на полубоговете, когато ще се качи на японския трон на 1 май.

Принцът учи в Оксфордския университет и е пристрастен към въпросите на околната среда. Подобно на баща си, той също се е жени за момиче от народа – Масако Овада, която преди това е работила като диплома от кариерата. Онези, които познават Нарухито, го описват като „скромен, очарователен и проницателен“, казва Джефри Кингстън, директор на департамента за азиатски изследвания в Университета Темпъл в Япония.

Етикети: * *