АБВ отново дава рамо на най-ретроградните сили в Македония

преди 3 години

Румен Петков

Първият тур на президентските избори в Македония завърши на „фотофиниш“, с лек превес за левия кандидат Стево Пендаровски, който обаче за разлика от българските „леви“ подкрепя усилията за интеграцията на страната в ЕС и в НАТО.

Малко зад него остана професор Гордана Силяновска. Зад нея освен „дясната“ ВМРО ДПМНЕ, която напълно отрича българския характер на историческото ВМРО, застана Партията на сърбите в Македония и всички партии и организации, които се обявяват против членството на Македония в НАТО.

След първия тур, Стево Пендаровски, призна, че е очаквал да победи с по-голяма преднина, но призна, че Договорите с Гърция и България са дали известно негативно отражение.

По същество договорът с Гърция представлява отказ от страна на Северна Македония да се представя като наследник на царството на Филип и Александър, а договорът с България завоалирано признава, че двете страни имат „обща история“, което ще рече, че са били един народ.

Изложените по-горе исторически констатации са фактологично верни, но противоречат на всичко, което повечето македонци са чували от своите родители и учители. Преосмислянето на историята е тежко и болезнено. То изисква време и жестове на разбиране. Както и уважение към съвременния македонски „идентитет“.

Цялата кампания на Силяновска беше изградена на отричането на договорите с Гърция и България. Ако трябва да обобщим нейното послание, то беше, че договорите с Гърция и България вредят на Македония. В много изказвания тя заложи на най-тънката струна на много македонци.

Македония трябва да бъде държава на македонците, така като Гърция е държава на гърците, Сърбия на сърбите и България на българите –

настояваше тя.

Предвид факта, че огромното мнозинство от съвременните македонци вярват, че през вековете е съществувал отделен македонски народ, който е говорел на македонски език, всички изказвания от българска страна, че договорът е недостатъчен, че България трябва да има по-твърда политика срещу „кражбата на история“ (странно обвинение за потомци на българи!) постигат само едно.

Наливат вода в мелницата на Силяносвка.

Партията, която се зае да прави точно това – изцяло в съчетание със съпротивата ѝ срещу замяната на руските MиГове с F-16 e АБВ.

Нейният лидер не се задоволява само с изказвания. Румен Петков дори връчи на премиера Бойко Борисов писмо с настояване за генерални промени в отношенията на България със Северна Македония. От партията са обезпокоени от липсата на напредък в работата на Съвместната комисия по историческите и образователните въпроси.

„Сега трябва да кажем съвършено категорично, че кражбата на история е недопустима и че членството на Република Северна Македония и в НАТО, и в Европейския съюз, минава през генерално решаване и разбирателство, преодоляване на всички проблеми в двустранните отношения. Имаме уверението на министър-председателя, че той ще постави много категорично въпроса пред властите в Република Северна Македония“

– заяви Петков пред БНР.

Едва ли трябва да се учудваме, че наша „лява“ партия обслужва „десен“ кандидат в Македония. Общият знаменател на Петков и Силяновска е съпротивата на интеграцията на Балканите в НАТО и реалния български национален интерес!

Етикети: * * *