„Алфа рисърч“: 9% разлика между ГЕРБ и БСП

преди 3 години

ГЕРБ печели евроизборите с 32.8 на сто, БСП е втора с 23.1 на сто, сочат данните на „Алфа рисърч“. Трети са ДПС с 13.6, ВМРО са четвърти с 6.9, с 1 процент по-малко е „Демократична България“. Според Алфа рисърч при това положение ГЕРБ би имал 7 представители в новия Европейски парламент, БСП – 5, ДПС – 3, а ВМРО и ДБ – по един.

„Демократична България“ обаче ще трябва да трепери до утре сутринта и да се изчакат и резултатите от чужбина, за да се увери, че ще има заветния един евродепутат.

БСП отказа да коментира съкрушителната си загуба, това щяло да стане, след като направят съответните анализи. Но главната причина за загубата била рекордно ниската избирателна активност. От „Позитано“ 20 обявиха, че си правят собствено паралелно преброяване.

В бъдещия ЕП ще настъпят промени. Големите партии губят доста депутати и досегашното си мнозинство, но все пак ЕНП са първи със 173 евродепутати, социалистите ще имат 147, АЛДЕ – 102, „Зелените“ – 71. Но тези резултати са неокончателни, защото все още липсват данните от всички страни-членки, които ще бъдат обявени по-късно.

Изненадващо висока е била избирателната активност във Франция – 52%. Националистите на Марин Льо Пен са победители с 24 на сто, следвани от „Република, напред“ на президента Макрон с 22.5 на сто, а трети са „Зелените“.

В Германия активността е била още по-висока – 60 на сто. Управляващите християндемократи са победители, на второ място са „Зелените“, социалдемократите са трети.

Не излязоха прави онези евроскептици, които вещаеха едва ли не разпадането на Европейския съюз.

Етикети: * *