Ало, bTV, това не са дебати!

преди 7 месеца

Мачът да се игра само пред вратата на противник, който го няма на терена и със съдия, който услужливо подава топката, за да бъде отбелязан гол

Дебатът в самата си същност е форма на излагане на даден аргумент, в който първо се разглежда едната страна на въпрос или твърдение, а после се обсъжда и противоположната гледна точка (антитеза). Може да последва и по-нататъшно опровергаване от страна на другите събеседници, докато се предложи достатъчно основателна причина и на двете страни за направата на коментар и даване на предложение.

При професионалните дебати има определено време за всеки говорещ, а главната му цел е да защити дадена теза. Всичко това се прави с цел да се разгледат всички страни по определен въпрос и публиката да придобие лична позиция с ясен характер. След това публиката може да изрази мнението си под формата на индивидуални изказвания в подкрепа или в опровержение на едната или другата страна. Възможен вариант е и крайно гласуване от името на публиката, с помощта на което се взема решение дали да се подкрепи, или да се отхвърли предложението/въпросът, който е бил предмет на разискване в дебата.

Всеки дебат би трябвало да има и установени правила, които му придават висока стойност.

Снимка Интернет

Това е определението за дебати, което четем в Уикипедия. Нищо такова нямаше в т.нар. предизборен дебат тази сутрин по bTV под гръмкото мото „Промяната Европа”. „Дебатът” се водеше между лидера на БСП Корнелия Нинова и водачката на евролистата Елена Йончева с присъдружния водещ Антон Хекимян. Другата страна – ГЕРБ и Бойко Борисов, я нямаше и отсъствието им беше използвано за безпочвени обвинения, лъжи и инсинуации от Нинова и Йончева.

Все едно, че се намираха в собствената си телевизия, толкова уютно се чувстваха.

Прав беше Бойко Борисов в понеделник, като на финала в понеделник каза, че Нинова и Йончева ще говорят глупости.

bTV очевидно добре са планирали „дебата”. Първо участват Борисов и Габриел, на следващия ден – Нинова и Йончева. Едната страна отсъства и няма как да реагира на простотиите, изречени от втората страна. Това не са никакви дебати, а нещо като трибунал, съдебен процес в отсъствието на обвиняемия, в който Нинова и Йончева го играят прокурори. Нямаше дори адвокат на атакуваната страна.

БСП бяга от преки дебати с опоненти не от днес. В началото на демокрацията не бе така – помним дискусията между Желю Желев, Александър Лилов и Виктор Вълков през 1990 г. След това – и между Александър Томов и Филип Димитров през 1991 г. Бягството на БСП от участие в истински предизборни дискусии започна от Георги Първанов, който се спаси в чужбина от телевизионните дебати с Петър Стоянов и Богомил Бонев. Сегашният президент също последва този пример.

Защо бяга БСП от дебати е ясно. В единствения досега тв дебат между водачките на листи на столетницата Елена Йончева и на ГЕРБ Mария Габриел се видя, че Йончева е гола вода по всички европейски въпроси и бе буквално пометена от еврокомисарката. Можете да сте сигурни, че ако се беше състоял пряк дебат Йончева-Нинова срещу Габриел-Борисов червените устатници щяха да млъкнат като комунисти на разпит, защото би имало кой да им затвори устата за лъжите им. От това ги е страх Йончева и Нинова и техните ехидни усмивчици щяха да замръзнат при преки дебати.

Но и днес, дори когато дебатираха със себе си, се видя, че двете са абсолютно неподготвени по европейските теми, а изборите на 26 май са за европейски, а не за национален парламент. Особено Йончева – на нито един въпрос не можа да отговори, та Нинова трябваше да й „помага”, доколкото и тя не е в час и си знае едно – Истанбулската конвенция. Като Мирча Кришан и краставицата, за което тези дни припомни във ФБ Петко Симеонов. А Йончева щяла да отиде в Брюксел да плюе България на Борисов и ГЕРБ, така излезе от обясненията й. И за какво ни е такъв евродепутат?

За евентуалната европейска прокурорка Лаура Кьовеши и двете, особено Йончева, са се хванали като удавник за сламка. А е твърде вероятно, ако румънката бъде избрана на този пост, Йончева да се окаже първият български евродепутат със свален имунитет.

Съжалявам, колеги от bTV. Така дебат не се прави. Това е състезание с един кон или, казано на футболен език – мачът да се играе само пред вратата на противник, който го няма на терена. Със съдия, който услужливо подава топката, за да бъде отбелязан гол. Като не можете да осигурите равнопоставеност на участниците, хич не наричайте такова състезание „предизборен дебат”.

А дали в него стана дума за „Промяната „Европа” – без коментар.

Етикети: * *