Американски разузнавач: Румен Радев е част от план на Путин за доминация

преди 2 години

Според известен американски анализатор българският президент Румен Радев е част от план на Путин за доминация

“Една от най-големите мечти на някогашния Съветски съюз беше да доведе на власт податлив американски лидер, който да играе за Кремъл. В продължение на почти век Русия искаше да промени американската политика по такъв начин, че нейната икономика и съюза ѝ с НАТО да бъдат отслабени и Съветският съюз да се превърне в доминираща световна суперсила“.

Така започва своята книга The Plot to Destroy Democracy -How Putin and His Spies Are Undermining America and Dismantling the West (”Заговорът за разрушаване на демокрацията – Как Путин и неговите шпиони подкопават Америка и разлагат Запада”) ветеранът от американското разузнаване Малкълм Ненс. (Malcolm Nance)

В книгата се описва как Русия, която днес макар и военна супeрсила, е икономически динозавър.  Въпреки това тя започва асиметрична атака срещу Западния свят и най-вече срещу Америка. Инициира подривни операции под кодовото название  „Гризли Степ“ и „Глобална Гризли“. Целта е чрез използване на кибератаки, фалшиви новини и пропагандни внушения да бъдат раздухани племенни страсти сред белите американци , които да намразят своя афро-американски президент, мюсюлманите и либерално мислещите си съграждани, като се поддадат на изкушенията на т.н. нелиберална демокрация.

Според Ненс Източна Европа е важна арена за водене на хибридната война. По негово мнение

сред про-руските политици от региона са молдовският президент Игор Додон и уви, българският президент Румен Радев.

”Заговорът за разрушаване на демокрацията“ е книга, която трябва да бъде четена.

Все още в България има хора, които отричат, че  хибридната война е реалност. Други наивно вярват, че можем да се снишим, докато ни отмине бурята. Но има и такива, които симпатизират на Путин. В нашата история неведнъж сме се обвързвали с велика сила, която отправя предизвикателства на международния ред и обикновено сме плащали висока цена!

Съотношението на силите между Русия и Западния свят е толкова неблагоприятно за Русия, че тя няма шансове да спечели в тази конфронтация. Колкото и брилянтно да са замислени Кремълските провокации,  известно е, че  с изненада и хитрост могат да се постигнат определени успехи, но така не се печели последната битка. А късметът е само до време. След поражението си през Първата световна война германските генерали измислят тактиката на „Блицкриг“ (светкавична война) не им донесе победа, а само още по-горчиво поражение. Днешната политика на Кремъл едва ли ще доведе Русия до нещо добро!

Етикети: * * *