Австрийският канцлер Себастиян Курц падна след вот на недоверие

преди 3 години

Това е първият успешен вот срещу правителствен ръководител или правителство в следвоенната история на Австрия,

Австрийският канцлер Себастиян Курц бе свален в понеделник от парламента с вот на недоверие след корупционния скандал, в който беше замесен вече бившия вицеканцлер Хайнц Кристиан-Щрахе, съобщават световните осведомителни агенции.

Курц се сбогува с парламента след вота на недоверие
Снимка Интернет

Предложението за вота беше внесено в Долната камара на парламента на Австрия от депутата Петер Пилц и бе подкрепено от Австрийската социалдемократическа партия и крайнодясната Австрийска партия на свободата, която допреди седмица управляваше в коалиция с Курц.

Заради скандален видеозапис на нейния тогавашен лидер и вицеканцлер Ханс-Кристиан Щрахе Курц сложи край на коалицията им. Така той остана начело на служебно правителство, което трябваше да ръководи страната до провеждането на предсрочните избори през септември.

Гласуваният вот на недоверие е първият успешен срещу правителствен ръководител или правителство в следвоенната история на Австрия, отбелязва ДПА. 32-годишният Себастиян Курц бе най-младият правителствен ръководител в Европа и бе наричан „детето-чудо”.

По конституция сега президентът на Австрия Александър ван дер Белен трябва да назначи кабинет от експерти, който да управлява страната до следващите избори, които се очаква да са през септември.

Австрийската управляваща коалиция между консервативната Народна партия и крайнодясната Партия на свободата беше разтърсена от корупционния скандал на 17 май, който избухна, след като германски медии публикуваха видеоклип, показващ вицеканцлера и лидер на Партията на свободата Щрахе да предлага държавни договори срещу финансиране на партията си на жена, която се е представила за племенница на руски магнат. Щрахе подаде оставка веднага след скандала. Канцлерът Курц бързо се дистанцира от коалиционния си партньор и свика предсрочни избори като единствен начин да бъде възстановено доверието в държавните институции.

Австрийската народна партия на канцлера Себастиан Курц спечели изборите за Европейски парламент в неделя. Партията е подкрепена от 34.5% от избирателите и ще вземе 7 места в Европарламента, което означава, че ще прибави още две в сравнение с 2014 г.

Втора е Социалдемократическата партия на Австрия с 23.5%, или пет места в законодателния орган на ЕС.

Замесената в корупционния скандал Австрийската партия на свободата получи 17.5%, или 3 места. Партията губи едно място.

Етикети: *