Бай Ганьо евродепутат?

преди 1 година

Такава удивително обилна простащина се лееше от този човек, че имах усещането, че ще се издавим.

от Даниела Горчева

Преди десет години, по повод 100-годишнината от дипломатическите отношения между България и Нидерландия, в хагското кино Одеон (не се казва Одеон, разбира се, просто е такъв тип кино) имаше мини фестивал на български филми.

Беше поканен и един от режисьорите. Тогава за първи път видях Андрей Слабаков и изобщо за първи път чух за него. След прожекцията на неговия филм „Хиндемит“, който се оказа досадно дълъг и доста посредствен филм с прекопирани от други режисьори и филми дежа вю сцени и идеи (не знам на какво отгоре е получил наградите си, спасяваше го единствено добрата игра на някои от актьорите), та след като досадата свърши, нашичкият режисьор се качи на сцената.

Хората в салона (предимно живеещи в Холандия българи) го аплодираха от учтивост. И тогава видях за първи път въпросния Слабаков. Хубавото на цялата работа беше, че говореше на български и горката преводачка всячески се стараеше да тушира излагацията за пред малкото холандци в салона, които бяха поканени на прожекцията.

Такава удивително обилна простащина се лееше от този човек, че имах усещането, че ще се издавим. След като наплямпа някакви безумни глупотевини, че даже и даде акъл как било на Запад в „консуматорските общества“, някой го попита дали мисли, че филмът му би бил разбран на Запад. И тоя нещастник, очевидно без да знае, че публиката беше 90% българска, 🙂 изтресе:

Ооо, разбира се, аз даже знаех точно на кои места ще се смеят„,

явно въобразявайки си, че салонът е пълен с холандци :).
А публиката в залата се разсмя точно един-два пъти, и то не на репликите и безвкусните скечове, а при появата на някой познат й актьор. До мен седяха холандци и две приятелки от Франция, които с целия си ум бях довела на прожекцията и горките ме питаха защо се смеем, та им обясних, че появата на някои актьори, които харесваме, предизвиква тази спонтанна реакция на симпатия.

Но помня, че тогава се чудех защо точно тоя безобразно прост човек са поканили. И стигнах до извода, че няма друго обяснение, освен че е близък до БСП средите (тогава управляваше Тройната коалиция).
Бях потресена до дъното на душата си от тази изумителна простотия, гарнирана с невероятно самочувствие.

Та сега това чудо на чудесата ще го пратим за награда в Европейския парламент. Бай Ганьо е истински аристократ пред него.

Материалът е взет от Facebook страницата на Даниела Горчева. Заглавието е на редакцията.

Етикети: * *