БЗНС: България да затвори водите и пристанищата си за нарушители на международното право

преди 1 година

Партията на Николай Ненчев настоява Министерският съвет да уважи нотата на украинското посолство.

Политическото ръководството на Българския земеделски народен съюз се обръща към Министерския съвет в специална своя декларация от 14 януари т. г.

Николай Ненчев – председател на БЗНС

В текста на документа се казва, че към пристанище Бургас се е отправил руският товарен кораб „BEST-1”, който на 24 декември 2018 г. е извършил незаконно влизане в затвореното пристанище Керч на временно окупирания Кримски полуостров. Влизането на кораб под чужд флаг в затворено украинско пристанище представлява нарушение на международното право и украинската страна го оценява като акт, който подкопава суверенитета на Украйна и нарушава резолюция 68/262 на ООН от 27.03.2014 г. „Териториалната цялост наУкрайна“, която бе подкрепена от 100 държави.

С подобни курсове на търговски и на други кораби руската страна се стреми да легитимира окупационния статут на Крим и да внесе разкол сред международната общност, която вече осъди агресията срещу Украйна и незаконния аншлус на Кримския полуостров.

БЗНС настоява Министерският съвет да уважи нотата на украинското посолство по същия повод и да не допусне кораба-нарушител на украинския суверенитет в български пристанища и териториални води.

Ако товарът на кораба е от значение за националните ни интереси, или важен за националната ни икономика, то тогава той би могъл да бъде да бъде прехвърлен на други плавателни съдове в международни води.

снимка Marinetraffic.com

„В политиката и в частност в международните отношения съществуват граници на разумния и на недопустимия компромис. След като страната ни е пълноправен и лоялен член на ЕС и на НАТО, в конкретния случай не би трябвало да бъдат допускани опасни за България изключения“, завършва текстът на декларацията.

Пълен текст на Декларацията на БЗНС:

                                                                       До Министерския съвет

                                                                на Република България

Декларация на Политическото ръководство на БЗНС

Уважаеми господин министър-председател,

Уважаеми госпожи и господа министри,

Политическото ръководството на Българския земеделски народен съюз се обръща към вас с молба и надежда да намерите държавническа мъдрост и европейска солидарност и да уважите нотата на посолството на Украйна в България от днес, 14 януари 2019 г.

Украинското посолство ни известява, че руският кораб „Бест-1”, който на 24 декември 2018 г. незаконно влиза в затвореното пристанище Керч от временно окупирания Кримски полуостров, е отплавал към пристанище Бургас. Влизането на кораб под чужд флаг в затворено украинско пристанище представлява нарушение на международното право и украинската страна го оценява като акт, който подкопава суверенитета на Украйна и нарушава резолюция68/262 на ООН от 27.03.2014 г. „Териториалната цялост на Украйна“,която бе подкрепена от 100 държави.

С подобни курсове на търговски и на други кораби руската страна се стреми да легитимира окупационния статут на Крим и да внесе разкол сред международната общност, която вече осъди агресията срещу Украйна и незаконния аншлус на Кримския полуостров.

Настояваме Министерският съвет да уважи нотата на украинското посолство и да не допусне кораба-нарушител на украинския суверенитет в български пристанища и в български териториални води.

Ако товарът на кораба е от значение за националните ни интереси, или важен за националната ни икономика,то тогава той би могъл да бъде да бъде прехвърлен на други кораби, баржи, или други плавателни съдове в международни води.

В политиката и в частност в международните отношения съществуват граници на разумния и на недопустимия компромис. След като страната ни е пълноправен и лоялен член на ЕС и на НАТО, в конкретния случай не би трябвало да бъдат допускани опасни за България изключения.

С уважение,                                                

                                                        Политическо ръководство на БЗНС

София, 14 януари 2019 г.