България е охлокрация!

преди 3 месеца

Страната се управлява от тълпата, водена от шоумени, магьосници и тарикати с навирен гьонсурат.

Още Аристотел е разграничавал демокрацията – като управление на мнозинството в името на общото благо и охлокрацията – като управление на мнозинството по правилата на линча.

Как се управлява България? България е парламентарна демокрация … Ами, ами – фасадна демокрация… Не-не, олигархия, скрита зад фасадна демокрация… Абе не виждате ли, че този си направи авторитарен режим… Режим… Режим…

Дами и господа, България се управлява от ОХЛОКРАЦИЯ – от власт на тълпата. Тълпата, с нейните инстинкти, тъмни емоции, илюзорни очаквания и гневни импулси… Тълпата, която – от библейски времена – владее хаотичното изкуство на „Осанна“ и „Разпни го“… Тълпата, която може да бъде водена, подведена, ослепена, оглушена и манипулирана… Тълпата, която съществува благодарение на отсъствието на воля и съзнание за личен образ и лична осъзнатост… Тълпата, водена от шоумени, магьосници и тарикати с навирен гьонсурат… Тълпата, която се превръща в народ и – още по-добре – в нация, когато създаде и издигне от себе си лидери, които да я водят. Да я водят в правилната посока, независимо от капризите й, от суетата ѝ, от тесногръдието ѝ. Лидери, които умеят да плуват срещу течението, а не да се влачат след „общественото мнение“ на тълпата, влюбени в рейтинга си. Тълпата става народ в изпитание. Недай Боже – в страдание. Тълпата трябва да надмогне себе си за да не потъне без вест в пясъците на историята… За да не се удави в плитките води на собственото си безхаберие.

Материалът е взет от Facebook страницата на Огнян Минчев

Етикети: *