България и Украйна – в обща матрица на хибридната руска агресия

преди 1 година

или „Добре сте ни дошли, товаришч Медведев!”

Снмка Васил Жукивский

Предстоящите президентски избори в Украйна и евроизборите в България изострят апетитите на руските хбридни стратези и на подизпълнителите им у нас и в Украйна да осъществят поредната си диверсия срещу двете може би най-уязвими държави в Европа.

Още от времето на социализма България бе използванa като опитно мишле, върху което съветската върхушка изпробваше съмнителните си икономически, социални и политически теории, които след одобряване стоварваше върху другите, по-малко нещастни членове на социалистическия „лагер”.

Военни щабове, които иначе би трябвало да се занимават само с оперативни планове и с бойна подготовка на войските и силите, са превърнати в информационно-диверсионни центрове като ГРУ, които полагат неимоверни усилия, за да „изпържат” мозъците на хората и да превърнат цели общества в послушно, зомбирано стадо.

От 25 до 35% от троловете в петербургския район Олгино, където тъче „фабриката за тролене” на Пригожин, реализират руската пропаганда в социалните мрежи, в онлайн издания и сродни структури. Кремъл търси, разпознава и привлича т. нар. полезни идиоти, които без заплащане, на „идейна основа”, се превръщат във фанатизирани и опасни разпространители на хибридната зараза.

Във воюваща Украйна обществената среда за проруските медйни диверсанти е значително по-стеснена, отколкото у нас. Кремълските технолози са наясно, че никой няма да им позволи открито да лобират за свои кандидати във втория тур на президентските избори. Затова Москва вероятно ще се опита за мобилизира по-мощен електорален ресурс преди парламентарните избори за депутати във Върховната рада на 27 октомври т. г.

Кремъл хвърля значителни финансови и медийни средства, за да формира нова политическа сила в Украйна. Най-вероятно тя ще бъде вариант на „партия на мира”, чиято програма ще третира решаването на болезнения за украинците въпрос за руската агресия. С „мека четка” водачите на партията ще гладят избирателя по косъма и ще припяват: „Кои сме ние, за да се бием срещу велика сила като Русия? Не е ли далеч по-изгодно да преговаряме, да направим взаимни отстъпки и да заживеем, както доскоро, като близки и братски народи?!”

Според разузнавателни данни, оповестени от украински приятели, само за подривни и психологически операции срещу Украйна на ГРУ, КГБ (сега ФСБ) и на СВР (службата за външно разузнаване, бивше Първо главно управление на КГБ) са били отпуснати 350 млн. долара.

Инструментариумът, използван от Кремъл срещу страните от Европейския съюз, е твърде разнообразен: от меки, завоалирани медийни внушения във Франция, Британия, Германия до военни заплахи, икономическо и енергийно изнудване в България, Украйна, Македония, Черна гора.

Руските механизми за въздействие могат да бъдат подредени в следния ред:

 1. Контакти на високо равнище. „Добре дошли, г-н Медведев!” Путиновият режим се стреми да поддържа видимост на широко разгърнати, миролюбиви и приятелски отношения с повечето държави от ЕС и от останалия свят. Зад паравана на усмихнат, добродушен и щедър партньор и съсед Путиновата дипломация извива ръце, стиска за гушата и привързва към колесницата си всеки наивен събеседник.
 2. Бизнес и икономически отношения. Пак „Добре дошли, г-н Медведев!” В хода на преговорите и при изпълнение на сключените договори с обещания и шантаж руските бизнес ченгета превръщат икономическите си партньори в усърдни лобисти на „Газпром“, „Атомстрой“ или друг руски монополист. Такъв е примерът на Германия със „Северен поток” и на България със… С всичко.      
 3. Енергийно въздействие – най-силният коз на руската пълзяща агресия. „Хайде, със здраве, г-н Медведев!” По този компонент на „дружбата” всеки българин може да напише дисертация.
 4. Подкрепа за проруски политици. Руската агентура вербува, финансира и подкрепя с явни и скрити ходове както водещи, така и маргинални политически сили, като се стреми да издигне вторите до ранга и обхвата на първите.

В Германия сред вързаните към руска ясла политически сили са Die Linke и AfD (Алтернатива за Германия). Председателят на обеднената им фракция в Бундестага Алксандър Галанд публично подкрепя анексията на Крим.

Италианската „Атака”, наричана „Движение пет звезди”, и „Лигата на Севера“ поддържат политически контакти със сродната путинска партия „Единна Русия”.

Парамилитаристки организации редовно „честват“ национални празници

През 2014 г. уж десният „Национален фронт“ във Франция получи заем в размер на 11 млн. евро, изплатени от Първа чешка банка, регистрирана в Москва. А „крайно дясната” Марин льо Пен е получила кредит от поне 2 млн. евро, преди да се кандидатира за президент на Франция и да стигне до балотаж срещу Еманюел Макрон. Напълно възможен бе вариантът сегашният президент на Петата република да се казва н. прев. Марин льо Пен, която в момента да води преговори с евроатлантическите ни съюзници за излизане на Франция от ЕС и НАТО.

В Гърция Русия подкрепя ултранационалистическата партия „Златна звезда”, която яростно отстоява проруски и антиамерикански идеи във външната, икономическата и енергийната политика.

Даже в Полша, където проруските партии имат минимални шансове, руските агенти са се изхитрили да намерят симпатизанти в лицето на маргинални партии и движения като „Кукиз 15”, партията „Змиана“, както и депутат на име Януш Корвин-Мике. „Лидерът” на партия „Змиана” получава пари от Русия, за което е обвинен и съден за шпионаж.

В „братска” България ръцете на постсъветските демагози и хибридни диверсанти са широко развързани. Няма смисъл да повтаряме до болка познатите заклинания и операции на руски „парашутисти” и „подводничари” с псевдоними като Гоце, Р. Овч., Р. Петк., Р. Решетн. и др.

5. Сътрудничество и подкрепа за ултрадесни формации, смятани за естествени съюзници на „консерватвна”, православна и славянска Русия поради антиевропейската и антилибералната си политика. Дори да не постигнат високи изборни резултати, подобни групички вършат изключително опасна „услуга” на европейските граждани – размиват разликата между понятията „дясно” и „ляво”, дискредитират истинските десни политически сили, объркват, отблъсват от урните и отвращават от политиката европейските избиратели. У нас някои „аналлизатори” все още наричат Волен Сидеров десен политик.

6. Медийна дезинформация – най-масово използваното оръжие от информационните войски на РФ. Освен официалните рупори на Кремъл като RT „Раша тудей” и „Спутник” от пропагандисткия фронт залпов ни обстрелват стотици радикални сайтове, вестничета, телевизийки, специализирани във воденето на подривни кампании, антиевропейски, антиамерикански и антилиберални конспирации.

Русия направи „пробив” с възстановеното производство на надувни макети за заблуда на противника, изработвани и майсторски разполагани на местността от 45-ти отделен инженерно-маскировъчен полк, дислоциран във Владимирска област. Надувният полк разполага с надувни ракети, цистерни, БТР-и и други модерни оръжия.

Дезинформацията е предназначена предимно за собствените граждани, които гледат макетите отдалеч и се чувстват защитени, стратегически горди и спокойни за утрешния ден и за мощта на „несъкрушимата и легендарна” руска армия. Засега камуфлажните балони са единственото оръжие, произведено в достатъчно количество, овладяно и използвано от войските и силите. Супер-хипер-чудодейните най-нови ядрени торпеда, невидими и свръхбързи изтребители от шесто или седмо поколение, танкове и стрелково оръжие ще си останат в компютрите и в илюзиите на съвето-русофилите в РФ и в България.

„Всички тези ядрени възможности, за които говори Русия – ядрени хиперзвукови ракети, ядрени торпеда, ядрени крилати ракети и така нататък …  Знаете ли какво? Както и преди, вие не може да откриете стратегическите ни подводници, не можете да премахнете около 400 ракетни пускови площадки по цялата територия на САЩ. Нищо не можете да им направите. Ето защо нашата възпираща способност не подлежи на съмнение. Ние можем да доминираме и да отговорим на всякаква атака, независимо откъде идва тя“, заяви командващият Стратегическото командване на въоръжените сили на САЩ генерал Джон Хайтън на Конференция за военно-космическата отбрана по повод шумната пропагандна кампания около обявените от руския президент Путин нови ядрени оръжия.

7. Шпионаж. Той си е открай време. Сега е усилен и уплътнен с най-нови технически и финансови средства. Вербуването на агенти и на клиентела бе осветено с усилията на европейски разузнавачи и медии. Активисти на Унгарския национален фронт са били обучавани в бази на ГРУ. Полски служител в Министерството на енергетиката е арестуван и обвинен в шпионаж в полза на Русия.

Берлин неколкократно обвини Русия в кибератаки срещу германски правителствени агенции. Според експерти от кабинета на френския  президент срещу сървърите на кандидата Макрон са били осъществени от две до три хиляди хакерски атаки. В Гърция руските агенти толкова се увлякоха, че принудиха правителството официално да реагира, то обвини руски дипломати в опит за подкуп на гръцки държавни служители и духовници.

Къде сме ние?     

През 2005 г. в Полша за една нощ бяха закрити военното разузнаване и военното контраразузнаване, целият личен състав бе освободен и службите бяха създадени наново, без кадри, обвързани с комунистическия режим. Засега няма данни полската държава да не се справя с проблемите в посочените области.

През 2010 г. в Грузия, която още в съветски времена бе синоним на корупция и мафиотска разюзданост („беспредел”), бяха предприети драстични мерки. За едно денонощие бяха уволнени всички 40 000 полицаи и на следващия ден бяха назначени млади хора, предварително обучени и неоцапани от връзки с престъпността. Само след няколко месеца ефективността на полицията рязко се повиши, а авторитетът на МВР скочи до невиждани стойности.

Какво ни пречи да бъдем принципни като поляците? Преди три години те демонтираха паметника на съветския маршал Черняховски, загинал на полска земя през 1945 г. Руското МО им прати някаква протестна декларация, че така “възраждали нацизма”. Черняховски за разлика от маршал Толбухин поне е загинал там. Но поляците решиха: „Не ви щем ни меда, ни жилото! Вземете си паметника в Москва!” После демонтираха последните съветски окупаторски тотеми.

За подобен акт е нужно и държавническо мъжество, и силна вътрешна подкрепа от населението, от партиите, от обществото. У нас ги няма. Съществува аморфна маса от скрити, явни и полуявни русофили, които формират хранителна среда за БСП-та, „атаки” и МВРО-та, за сидеровчета и каракачанки. Резултат – в Полша свалят съветски паметници, а у нас ги вдигат.

Докато вдигаме паметници на СССР, ще газим същата тиня и ще дъвчем същата помия.

МИНИПРОГРАМА  ЗА НАЦИОНАЛНО ОЦЕЛЯВАНЕ:

 1. Единственият начин да противодействаме е България да сведе контактите с Русия до възможния минимум за санитарен период от 10-12 години.
 2. След като РФ наруши статута на ООН и присвои чужди територии, следва да бъде изключена от ООН, както през 1940 г. СССР е изключен от Обществото на народите заради агресията срещу Финландия.
 3. Изключване на РФ от платежната система Swift и запор на банковите сметки на престъпните й компании.
 4. Оповестяването на паричните банкови сметки на Путин и на Путиновата олигархия.
 5. Ускорена диверсификация на енергийните източници на България.
 6. Тотално ембарго върху руски технологии и стоки. Да бъде прекратен вносът от Русия. Никакви нови договори с РФ при стриктно спазване на вече сключените.
 7. Спиране излъчването на всички руски телевизионни и радиоканали на територията на ЕС. Обща европейска позиция срещу руската пропаганда.
 8. Отнемане правото на достъп в България и в ЕС на руски политически емисари и агенти като Решетников, Дугин и други Путинови глашатаи.
 9. Културна изолация на Путинова Русия.
 10. Пререгистрация с последваща забрана на всички НПО, свързани с хибридната агресия на РФ срещу България. Изпълнителната власт да посочи, а прокуратурата и съдът да осъществят справедливо правораздаване спрямо лица и организации, подчинени на външни сили и ерозиращи националната сигурност на българската държава.
 11. Прецизна и честна дерусификация на българския обществен живот. Преименуване на всички селища, улици, учебни заведения, местности и други обекти, носещи имената на откровени българомразци и национални предатели като граф Игнатиев, Иван Аксаков, Радко Димитриев, ген. Заимов, Никола Вапцаров и др.
 12. Преместване, снемане или унищожаване на всякакви символи на античовешкия сталински болшевизъм (паметници, плочи, „братски” могили и други тотеми на „червената” армия, знаци и намеци за „подводничари”, „парашутисти”, „партизани” и други съветски и български терористи).

Иначе за пореден път ще потвърдим констатацията на Имануил Кант: „Нямаш право да виниш другиго заради непълнолетието, което сам си си причинил”.

Етикети: * * * *