България откупи портрет и ценни вещи на княз Александър Батенберг на търг във Виена

преди 1 година

До две-три седмици ще бъдат докарани в България

Българската държава откупи портрет и ценни предмети, принадлежали на първия български владетел от Третата българска държава княз Александър Батенберг на търг, организиран от аукционна къща във Виена, съобщиха водещи български медии.


Това е най-известният оригинален портрет на Александър I, с царски инсигнии, дело на художника Карл Дилиц Снимка БНТ

Министърът на културата Боил Банов лично е присъствал на аукциона с тайно наддаване, поясниха от министерството. 

„Беше страхотна емоция – заяви Банов. – Всички сме в голяма еуфория. Огромна благодарност към премиера Бойко Борисов и министър Горанов“, коментира след приключването на наддаването министър Боил Банов, на което той присъства лично. Министърът отбеляза, че на тях дължи и тактиката да не се оповестява участието на държавата в търга предварително. „Беше важно да придобием тези ценности за българската държавност, но беше важно това да се случи и на разумна цена“, обясни той.

„Цената на портрета и трите подноса общо с таксите тук на аукциона, е малко над 80 000 лв. Те имат специален режим, по който в рамките на две-три седмици ще ги докараме в България“, заяви още министърът на културата, цитиран от БНТ.

Освен портрета са откупени още и три подноса, дарени от жителите на Русе, Ловеч и Берковица през  началните години на неговото управление.

През 2019 г. се навършват 140 години от избирането на Александър Батенберг от Великото Народно събрание за княз на България.
Етикети: * *