България първа даде зелена светлина на Македония за НАТО

преди 2 години

След като през 1992 г. България беше първата страна, признала независимостта на Македония, днес тя отново първа подкрепи приемането на нашите най-близки съседи в НАТО.

Правителството одобри проект на Протокол към Северноатлантическия договор и упълномощи временно управляващия Постоянната делегация на Република България към НАТО да подпише присъединителния документ.

С кратки изключения по време на Първата и Втората световна война, през последните 140 години България и Македония са се намирали в различни геополитически конфигурации. Обикновено, когато България е постигала успехи като европейска държава, Македония е била притискана в Османската империя, в деспотичната кралска Югославия или в блатото на т.нар. Западни Балкани. И обратното, когато след Втората световна война Македония се радва на сигурност и просперитет, макар и с цена на подмяна на идентичността, България деградира и дегенерира в съветската зона.

Днес съществува надежда, че двете страни, чиито предци са се преборили за Екзархията като културно-просветна автономия в Османската империя, ще бъдат заедно като равноправни членки  в Европейския съюз и НАТО.

Ще се сложи ли така край на българската национална сага, или предвид опитите на външни сили да разбият ЕС и НАТО ни чакат нови премеждия?

Бъдещето ще покаже.

Засега можем само да поздравим българското правителство и да честитим на нашите македонски приятели!

Етикети: * *