България се връща в 1964 г.

преди 3 месеца

Решението е пред нас ... пред очите ни ... просто трябва да искаме да го видим и да намерим сили да го приемем!

1. Днешното поколение политици пропусна шанса за „окончателно решение“ … такова решение със сигурност ще има, но като дойде ново поколение политици!

2. Приветствам факта, че най-накрая България има „държавна позиция“! Поисках такава позиция …, за да не идват разни български емисари в Македония и да представят личните си програми от името на България … сега знаем „какво иска България“!

3. Мисля, че тази позиция на България не е окончателна и че скоро ще се промени.

4. Според мен решението е „обективизиране на историята чрез процес на дълбока демократизация на македонското общество“, което трябва да бъде вътрешен процес в самата Македония.

5. България трябва да има смелостта да поеме своята отговорност за националните катастрофи от миналото, без да обвинява нас, македонците, които изобщо нямаме вина! Ние сме жертви, а не палачи!

6. България трябва да се откаже от „живковизма“ като рецепта за решение на „македонския въпрос“! Това означава да се изостави тезата за „съществуване от 1945 г.“ … Коминтерна … и други лъжи, които прославят ролята на Сталин и СССР в македонския въпрос!

7. Македония трябва да се изчисти от „югославизма“ и опитите да прослави ролята на Тито в решаването на македонския въпрос!

8. И двете държави трябва да се отърват от комунистическото минало … Това няма да стане бързо … ще трябва да мине известно време!

9. Примерът с името „Северна Македония“ … това е принудително решение от Гърция … следователно НИКОГА, ама НИКОГА не го приемаме като прието за окончателно решение! Ако беше оставено ние в Македония сами да си изберем име, изборът ни щеше да е различен!

Същото се отнася и за България … трябва да намерим решение за  ПРОЦЕСА, а не за конкретния случай с Гоце Делчев, ако се постигне съгласие след свободна дискусия, без натиск и изнудване от страна на България. Това решение ще бъде окончателното решение! Ако следвате примера на Гърция, в Македония това ще бъде насилствено налагане на историята и само ще засили антибългарското насторение! Това ще е само в интерес на Сърбия и на Гърция!

10. Докато спорим за „Гоце Делчев“, Гърция вече е „собственик“ на „македонския въпрос“! Ако продължим така, за кратък период – за 25 години, „македонският въпрос“ ще се превърне в гръцки въпрос и ще попадне изцяло в ръцете на Атина!

Не знам как ще ме разберете, но за мен позицията на България за езика е смешна! Много смешна! …

Всички в Македония знаем, че сме говорели на близки народни наречия, които са били един общ език за всички и сме ползвали едни и същи букви… кирилицата.

По същия начин, по който е създаден българският литературен език, основан на централно-източните народни диалекти, така македонският език е формиран въз основа на западните диалекти.

Да, това е станало по-късно!

Но това решение за кодифицирането на българския език на базата „на търновските говори“ сте го взели вие. Ние сме предлагали друго… Така че ние, македонците, не можем да бъдем винени! Азбуката беше подменена с някои „северни (сръбски) букви“? … ДА, точно така е станало! Ние в Македония сме писали и използвали литературния българския език? … Да, така е! Учили сме този език в нашите екзархийски училища … как иначе сме можели да говорим и писали?!? Не разбирам?!?

Защо в България се правите, че ние не знаем за това?!? Знаем, разбира се!

Но факт е, че след Втората световна война литературният македонски език е кодифициран – по същия начин, както и книжовният български. По същия начин, както в миналото сме се учили на български език, днес учим македонски език … в нашите македонски училища … в продължение на 70 години …

Какво очаквате? Днес през 21-ви век, през 2019 г., да кажем, че се обучаваме на грешен език, и утре ще започнем да изучаваме българския език със стария правопис, какъвто е бил по време на Екзархията?!? Кой може да повярва, че това ще се случи?!?

Решението е пред нас … пред очите ни … просто трябва да искаме да го видим и да намерим сили да го приемем!

Петър Богойески е македонски политик, водач на движение за нова македонска концепция.

Етикети: * *