Българската православна църква ще помогне на Македонската православна църква да пренесе Благодатния огън

преди 3 години

Македонски епископ ще пътува за Йерусалим заедно с българската църковна делегация.

Македонската православна църква ще получи благодатния огън за Великден с помощта на Българската православна църква, предаде македонският сайт Независен весник.

Македонският епископ Яков заедно с делегация на Българската православна църква, водена от Старозагорския митрополит Киприaн, днес ще пътуват до Ерусалим с българския правителствен самолет и ще донесат  Великденския огън.

Тази година бих казал, че сътрудничеството и любовта между БПЦ и МПЦ направиха възможно македонски епископ да вземе участие в това благодатно и чудотворно действие. Ако досега Благодатният огън беше пренасян или захващан от други църкви чрез посредничеството на Бигорския манастир и архимандрит Партений, тази година епископ Яков, викарий на Струмишката епархия, ще поеме огъня и ще го донесе като благословия за православния народ и православната църква в Република Македония“,

заяви отец Бобан Митревски от кабинета на епископ Яков. И добави:

Благодатният огън е феномен, тоест чудо, което се случва всяка година по Великден. Той се спуска по чудотворен начин в Христовия гроб и след това запалва свещите на православния патриарх, който се моли на Божия гроб“.

Междувременно българският патриарх Неофит е заявил, че все още не е взето решение за негово посещение в Северна Македония, но то било обсъждано, предаде македонският сайт Татковина.

През 2017 година МПЦ отправи молба до БПЦ да ѝ стане църква майка. По този начин силовото присъединяване на македонските епархии на Българската екзархия след Първата световна война щеше да бъде обявено за недействително и неблагочестиво. След посещението на руския патриарх обаче Българската православна църква не се реши на този смел акт.

Етикети: * * *