Българските „братушки” и евтиният руски газ

преди 1 година

Без да вдига шум, София е подписала "пътна карта" с "Газпром", което й гарантира 15,7 млрд. куб. м руски газ годишно. Количество, което почти напълно ще натовари втория клон на „Турски поток”. Същият поток, който преди се именуваше „Южен” и уж бе отречен.

След пет години въртене на опашката България се върна към „Южен поток”.

Александър Заполскис, „Ярекс.ру”

По всичко личи, че продължителното лутане на София  между усложнената геополитическа обстановка и елементарната изгода приключва. Във вторник, 22 май 2019 г., в село Кирково, на пет километра от българо-гръцката граница бе направена тържествена първа копка на международния газов интерконектор IGB.

Както се прави в Европа, полагането на 182-километровия тръбопровод между българския Дмитровград и гръцкия Комотини бе почетено от лидерите на двете съседни държави, които изпълниха ритуала „първа копка” с лъскави нови лопати и произнесоха помпозни речи.

Погледнато формално, българи и гърци има на какво да се радват – при гърците най-сетне се появи някакъв смисъл от строителството на техния газопровод ТАР, който представлява последна отсечка от т.нар. Южен газов коридор, предназначен да осигури подаването на азербайджански газ до Италия. Но строителството на гръцкия участък е пред завършване, а италианците още не са решили дали изобщо им трябва подобен газопровод.

В Италия още не е започнало изграждането на морския участък от трасето, без което целият ТАР губи смисъл. Полагането на тръби в България дава възможност на гърците поне малко да си отдъхнат и да започнат да си връщат разноските, което в днешните финансови времена е твърде важно.

Що се отнася до българите, те отдавна мечтаят да изградят на своя територия отделен газов хъб за цяла Южна и Югоизточна Европа. Нещо като австрийския Баумгартен, само че в България, от който да черпят Румъния, Сърбия, други балкански държави и даже Украйна. А в перспектива – и Средиземноморието заедно с Кипър, Египет, Ливан, Израел и Палестина. Възниква въпросът защо им е на всички посочени да взимат газ чак от България, след като могат да го получат направо от Турция, която им е доста по-близо. По-добре да не питаме. Мечтите не са длъжни да съдържат и логика. Мисията на мечтите е да въодушевяват с красотата на целите и с мащабите на замисъла си.

Засега двете страни са се договорили по новия тръбопровод да постъпва само 1 (един) млрд. куб. метра годишно с надежда до 2021 г. обемът да достигне 3 и при успешно развитие – до 5 млрд. куб. метра годишно. Буди недоумение следният факт: общият обем на ТАР е 10 млрд. куб. м, от които 95-98% са предназначени за италианския пазар. Става ясно, че главната цел на този „коридор“ е с италиански адрес.

Но българо-гръцките предварителни разчети сочат, че до Рим ще стига само половината от постъпващия газ. Ако се съди по пълното равнодушие, с което италианският бизнес се отнася към уж феноменалното българо-гръцко постижение, може да ни се стори, че италианците напълно са променили плановете си.

Подобни нюанси не вълнуват никого в България. Главното за правителството е да получи достъп до магистрален газопровод с европейско финансиране – 220 млн. евро за проекта са осигурени от Европейския съюз.

Още нещо – без да вдига шум, София е подписала „пътна карта“ с „Газпром“, което й гарантира 15,7 млрд. куб. м руски газ годишно. Количество, което почти напълно ще натовари втория клон на „Турски поток”. Същият поток, който преди се именуваше „Южен” и уж бе отречен.

На подобен фон периодично усилващите се приказки за „нови европейски пакети”, които щели да блокират „руската газова експанзия”, звучат комично. Политиката си е политика, но в крайна сметка икономиката диктува живота ни. Твърде голяма е разликата в цените между руския газ от готовите тръбопроводи и другите илюзорни варианти.

И най-вече на втечнения шистов газ, докарван от САЩ.

(Александър Заполскис е политически коментатор и експерт по международна и военна сигурност)

Художник Василий Колотов

Ф О Р У М

tamara041 

(често срещан в руските сайтове „читател“)

В България повече от век не живеят братушки!

a_klunya 

И никога не ги е имало. Те са доста подъл народец-предател, който във всички войни се бие срещу руснаците.

rotkivvv 

През 1982 г. участвах в учението на Варшавския договор „Щит-82“. Стоварвахме морски десант недалеч от  Бургас, а преди да отпътуваме, ни пуснаха да разгледаме града. Бяхме двама старши лейтенанти от морската пехота и в едно кафене такива „братушки“ отказаха да ни сервират.

(Жалки измислици на изкукал „старши лейтенат”. По Живково време отказът да бъдат обслужвани съветски офицери гарантираше среща с ДС и даже присъда за антикомунистическа дейност)

hazar_99 

Като запасен старши лейтенант подкрепям колегата. Старши лейтенантът заслужава специален паметник като товарния кон на армията. Съгласен съм и за „братушките”. Истински предатели. Русия ги освободи от турско робство, а те винаги са срещу нас…

Молба от местното мирно население за хуманитарна операция…

nemurchik 

Кошмар. Пълно е с муфтаджии, които си пълнят джобовете за сметка на добродушните руснаци. А те самите нямат думата при разпределението на печалбите от продажбата на руските суровини.

burgbul 

Кратко уточнение: След присъединяването на Крим към РФ върху българското правителство (лидирано от БСП) бе оказан силен натиск от Европейската комисия  да спре строителството на „Южен поток”. Но правителството удържа на натиска и се опитваше да изпълни договореностите с руските партньори.

За проявеното неподчинение ЕК наложи на България санкции от 300 млн. евро. След което в София пристигнаха трима американски сенатори начело с Джон Маккейн. След 15-минутна среща на премиера Пламен Орешарски с тримата сенатори бе подписано решение за временно спиране на работата по проекта „Южен поток”, което предизвика вълна от гняв сред българската общественост с изключение на продажната, корумпирана проевропейска партия ГЕРБ…

Окончателното решение за спиране на „Южен поток” бе взето от следващия премиер и лидер на партия ГЕРБ Бойко Борисов (същият, който подари на Путин каракачанско кученце). За което Юнкер публично разцелува Борисов в Брюксел и заяви, че българският народ е „велик” и Европа никога няма да го изостави. Думи, които бяха забравени още на другия ден. На лицемерните и лъжливи европейски бюрократи изобщо не им пука за народите от Източна Европа.

Ако прибавим и закриването на два други съвместни българо-руски проекта като АЕЦ „Белене” и нефтопровода „Бургас-Александруполис“, ще разберем, че България бе излъгана като последен глупак, за което плащаше и ще плаща невинният и многострадален български народ.

Докато властниците продължават да се къпят в разкош след финансовите траншове от Европейския съюз…

(това пък е някой атакаджия-социалист на хранилка в „Газпром”)

sheric_ru 

Не разбирам как така газопроводът е между България и Русия, а надписът е на английски. Да не би и при нас английският вече да е официален?

Етикети: * * * *