Балкански звезди, балкански страсти и хибридни опашчици

преди 1 година

Схемата е съвсем елементарна: контрабанда, бандитизъм, руски „миротворци” и въоръжени сблъсъци. Приднестровието, Абхазия, Осетия, Крим, Донбас, Сирия, Либия, Македония, Венецуела, а сега и Косово. В задачката се пита: коя е непосочената държава, която представлява общ знаменател на тревожните събития и опасни тенденции в изброените страни?

Александър Вучич

„Настана време Сърбия да направи избор между сладката лъжа и горчивата истина.” С тези думи сръбският президент Александър Вучич започна обръщението си към Скупщината във връзка със събитията в северната част на Косово, съобщиха сръбските радио и телевизия.

„Няма сръбска власт, нямаме свое правителство в Косово и Метохия… Редно е да спрем да заблуждаваме обществеността“, продължи Вучич.

Съпротивата на сръбското население в Косово срещу правителството в Прищина избухна, след като президентът Вучич призна загубата на Косово и предложи да започне изграждането на отношения с все още непризнатата държава.

Явно инициативата на Вучич среща съпротива сред мнозина както в Сърбия, така и в Косово. В може би най-горещата точка на европейския континент след Донбас избухна още един конфликт с потенциал да дестабилизира Балканския регион.

Събитията в Косово ескалираха на фона на политическите сътресения в съседна Австрия, където падна правителството, замесено в афера с руска следа.

В Косово бе арестуван руски гражданин, който уж се числял към контингента на ООН. Започна нова фаза на балканска активност, в която се сблъскват и преплитат интересите на редица играчи, сред които са „Газпром”, Русия и Китай.

Нещо като „Един пояс, един път”.

Телеграм-канал Daily storm:

Операцията на силите за сигурност в Косово, в хода на която бяха арестувани 28 души (сред които 19 полицаи), официално бе обявена като борба срещу контрабандата.

В началото на май журналисти от „BIRN Investigation“ разкриха схема за незаконна търговия с горива и животни, внасяни от Сърбия в Косово. Бизнесът, въртян от десетки години, е донесъл на организаторите си милиони евро.

„Ако имате желание да проследите контрабандистите, най-напред намерете сив Volkswagen Passat, който принадлежи на един от шефовете в местната полиция”, посочва сръбското издание.

Artur Fred:

Изострянето на обстановката в Косово най-вероятно няма да доведе до активни действия, защото Сърбия няма да започне война срещу НАТО.

А НАТО веднъж вече воюва срещу Сърбия. Войната изобщо не беше толкова кървава, колкото ни я описваха руските телевизии. И не само те.

Александър Коваленко:

Кремъл реализира хибридните си планове в Сърбия.

Докато тънем във вътрешнополитически дрязги, като понякога забравяме даже за окупирания Донбас, който се опитват да ни пробутат с пикантен сос за някаква хибридна „автономия”, „руският свят” се готви отново да се нахвърли върху многострадална Сърбия.

Президентът Вучич подписа заповед за привеждане на армията в повишена бойна готовност, след като косовски сили за сигурност навлязоха в населената със сърби северна част на Косово. В Белград прецениха акцията на косовските власти като опит за сплашване и за прогонване на косовските сърби.

Косовската полиция арестува руския гражданин Михаил Красношченков, който уж бил миротворец от мисията на ООН (УНИМК) в Косово и Метохия. При ареста „миротворецът” оказал съпротива и получил леки наранявания, след които се лекува в Митровица.

Раненият „миротворец“ Михаил Красношченков

Половин година преди операцията срещу контрабандистите в Косово  президентът Вучич заяви, че рано или късно косовските албанци ще нападнат сърбите в Косово. Нещо повече, точно преди акцията в Косово там са пристигнали руски специалисти. Най-вероятно от небезизвестна ЧВК (частна военна компания), чиито „учтиви зелени човечета” най-често са използвани за провокации и маскирани военни конфликти с печални последици.

Последният пример от подобна „помощ” е от октомври 2016 г., когато  се провали опит за преврат в Черна гора, халтурно подготвен от ГРУ.

В момента сме свидетели не само на опит да бъдат дестабилизирани Балканите, но и да бъде заздравена властта на Ал. Вучич, срещу когото се надигна мощна вълна на недоволство в Белград и в други райони на страната. Нищо по-удобно за действащия президент не би могло да се измисли освен нарастване на напрежението между Сърбия и Косово. Избухването на размирици на Балканите не само ще помогне на Кремъл да спаси лоялния Вучич, но и да усили влиянието си в Сърбия за десетилетия напред.

Да не забравяме още един фактор за хуманитарен шантаж, който неведнъж бе използван от Москва – бежанците.

Схемата е съвсем елементарна – контрабанда, бандитизъм, руски „миротворци” и въоръжени сблъсъци. Приднестровието, Абхазия, Осетия, Крим, Донбас, Сирия, Либия, Македония, Венесуела, а сега и Косово.

В задачката се пита: коя е непосочената държава, която представлява общ знаменател в уравнението на тревожните събития и опасни тенденции в изброените страни?

Етикети: * * *