Бар „Наздраве“ посреща до милион гости годишно

преди 8 месеца

Ако се окажете в Бостън, краката и спомените за популярния сериал сами ще ви поведат към бар „Наздраве”. Заведението на „Бийкън стрийт” № 84 има богата история и преди телевизионната поредица. Разположено срещу градската градина в сърцето на Бостън, около него се извисяват солидни и елегантни сгради, някои от които са архитектурни шедьоври.

Ако ще пиете само по бира, сте добре дошли на горния етаж. Там се събират предимно младежи. Ако сте решили да похапнете и да останете по-дълго, ще ви сместят на микромасичка в партера. В бара е тясно и уютно, шумно и весело от сутрин до късна вечер. Срещу 6-7 долара можете да отнесете чашата, от която сте пили бира. С емблемата на бара. И още маса сувенири: снимки от черно-бялото минало, спомени за звездите, посещавали бара, и разбира се, всевъзможни кадри от знаменития филм.

На бара е най-тясно и най-оживено.

Пъбът е основан от Томас А. Кършоу през 1969 г. в построената през 1910 г. сграда „Хемпшър Хауз“. Първото му име е „Bull and Finch“ („Бикът и сипката“, съвсем в британски маниер). Да не забравяме, че сме в Нова Англия. Наречен е на бостънския архитект Чарлс Булфинч, проектирал американския Капитолий и сградата на Щатското събрание на Масачузетс.

През 1981 г. списание „Бостън мегъзин“ определя „Бикът и сипката“ като най-добрата квартална кръчма. Точно тогава продуцентите на телевизионното шоу търсят колоритен, чисто американски бар, където си говорят за спорт и политика. След като обикалят множество заведения, се връщат на „Бийкън стрийт” с думите: „Това е мястото”.

Сменят малко тежкото британско „Бикът и сипката” с „Наздраве!”. Сериалът дебютира на 30 септември 1982 г. и въпреки не особено възторженото начало скоро се превръща в обичана и вечно зелена комедия. Според сценария  барът е основан през далечната 1895 г. Защото „всичко, проверено от времето, е хубаво”.

От 1990 до 2000 г. бар „Наздраве“ е посещаван от милион клиенти годишно и се нарежда сред трите най-големи забележителности на Бостън. Собственикът Томас А. Кършоу променя някои от названията на ястията в менюто. Така се появяват „Сандвичът на Норм“, „Предястие на Сам“ и „Антрето на Даян“. Издадени са множество рекламни брошури със съвременния интериор и с измислени декори от края на XIX век. Според вкуса ви. Повечето от гостите са от други щати, други държави и други континенти. Отляво до нашата компания кротко си говореха солидни дами от Оклахома. Вдясно пиеха бира като за световно сухи дългучи от Холандия, приличащи на титуляри от „Бостън селтикс”.

За сериала е използвана само фасадата на бара. Филмът е сниман в модерно студио в Чикаго. От 2001 г. в Бостън е отворен втори бар „Наздраве“, както би станало и в България с всяка успешна партия или бизнес инициатива. Новият бар е разположен в историческата сграда  „Фаньойл хол“, където са произнасяли речи борци за независимост като Самюел Адамс и Джеймс Отис и където днес се заклеват новоприетите американски граждани.

Между двата бара се простира Пътят на свободата, по който костюмирани екскурзоводи ви водят по маршрута на кратката, но доста ярка история на САЩ и на Бостън. Основател на втория бар „Наздраве“ отново е Кършоу. Разрешават му да използва името, след като се ангажира да дава 2.5% от оборота на телевизионната компания NBS. 

Популярността и на филма, и на бара не спада. Единият тегли другия. От 1982 до 1993 г. сериалът „Бар „Наздраве“ печели 28 награди „Еми“ и 6 отличия „Златен глобус“. През 2016 г. е адаптиран за театрален спектакъл, в който не участва нито един от телевизионните актьори.

Според най-нови изследвания броят на клиентите в двата бара „Наздраве“ достига 750 000. За разлика от Норм, който „никога не е срещал бира, която вече да не е пил“, за гостите от Европа и от целия останал свят всяка бира е ново изживяване. И повод за запознанство.

„Какво казахте, сър? Бългерия? Къде беше това?!“

Етикети: * * *