Бдение пред посолството на Франция след решението ѝ да спре Македония за ЕС

преди 3 години

Бдението се организира от от група приятели на Македония и на Франция.

Уважаеми г-н президент на Френската република,

Във времена на усложняване на процесите в Близкия изток, нестихващата война в Сирия и интереса от всички страни към Балканите като вход към Европа, Европейският съюз има нужда от стабилни, сплотени и европейски Балкани. Отсъствието на Европа от този регион означава на нейно място да влезнат други сили, враждебни на нея. Решението Република Северна Македония – сърцето на Балканите, да не бъде поканена за започване на преговори с ЕС е особено опасно както за самата Северна Македония, която ще бъде тласната към политически хаос, антиевропейски позиции и управление, така и за целия регион и за Европа. Не бива да забравяме, че от Балканите започнаха много от най-страшните войни и тук едва допреди 18 години бе водена последната война на нашия континент.

Не друг, а Франция даде на света принципите, които движат и Европейския съюз, принципите на мира и справедливостта – Liberté, égalité, fraternité (Свобода, Равенство, Братство). В Европа дългогодишните неприятели се сдобриха. Днес няма стари приятелства, защото няма и стари врагове, но не бива и да създаваме нови неприятелства!

Не друг, а Вие казвате: “В Европа ще вървим напред с тези, които искат да вървят напред. Няма да приемем компромис с ценностите си за тези, които искат да останат в периферията на историята.” Кой е показал по-голямо желание и смелост да върви напред, ако не сегашните лидери в Северна Македония и нейните граждани? Ако те не бъдат възнаградени за това, Европа ще изгуби сърцата им. А повярвайте ни, тук на Балканите най-важно е да спечелиш сърцата на хората – нещо, което противниците на Европа отдавна са разбрали и използват умело.

Като граждани, които се възхищават на културата и на това, което Франция е дала на света, смятаме, че Вашата страна винаги е била двигател и лидер на Европа. Очакваме от Вас да не отстъпвате от тази роля, като преосмислите позициите си спрямо Република Северна Македония и намерите начин да ѝ дадете тласък към ЕС и стабилност. Неизвестно защо в центъра на Скопие бе издигната триумфална арка… Може би чака Вас? Европа има нужда от лидери – бъдете новият Де Гол. Спечелете сърцата на гражданите на Северна Македония и ще се радвате на истинска победа – победа за всички европейски граждани.

    Да живее Франция!

    Да живее Северна Македония!

    Да живее България!

    Да живее Обединена Европа!

Етикети: *