„Белеет парус одинокий”

преди 4 седмици

Руският учебен платноход „Седов” заприлича на Летящия холандец, след като и Полша отказа да го допусне в свои териториални води.

След Естония и Полша забрани на руския учебен платноход „Седов” достъп до териториалните си води

Учебният платноход“Седов“
Снимка: Christian Ferrer

Полското правителство не разреши на руския учебен платноход „Седов” да влезе в полски териториални води, да използва пристанища или други части от инфраструктурата на страната.

На „Седов” карат навигационния си стаж 112 студенти (курсанти) от руски морски учебни заведения, сред които са и младежи от Керченския държавен морски технологически университет. Прессекретарят на Министерството на външните работи на Полша Ева Сувара цитира решение на полския премиер Матеуш Моравецки, в което се казва, че „допускането на платнохода в полски териториални води би влязло в противоречие с политиката на уважение към териториалната цялост на Украйна и на несъгласие с анексията на Крим”.

Във Варшава очакват от Руската федерация да възстанови свободата на корабоплаването в Керченския пролив и да върне на Украйна арестуваните моряци и кораби, допълва говорителката на полското Външно министерство.

В средата на април командването на учебния кораб „Седов” е изразило намерения да влезе в естонски териториални води и да посети столицата Талин. Външното министерство на Естония изпраща отговор, в който твърди, че „разрешението на учебния кораб да влезе в естонски териториални води ще влезе в противоречие с политиката за непризнаване на анексията на Крим”.

Руското посолство в Естония оценява цитираното правителствено решение като „неприятелски акт на естонските власти, извършен в навечерието на предстоящото посещение на естонския президент в Москва“. „Можем да си представим огромното огорчение, което ще изпитат местните жители (на Талин – бел. ред.) от наложената забрана“, опитват да говорят от името на естонски граждани руските дипломати.

„Седов” заприлича на Летящия холандец, след като и Полша отказа да допусне кораба в свои териториални води и пристанища. Корабът не е отправял искания да посети други страни в Балтийско море и с минорно настроение ще завърши учебното си плаване на 2 май в Калинниград (Кьонигсберг), тъй като запасите от храна и вода били на привършване.

Четиримачтовият барк „Седов” е построен през 1921 г. в Германия, където е наречен „Магдалена Виннен II“. През 1945 г. е предаден на СССР като част от репарациите след края на Втората световна война. До 1966 г. влиза в състава на Военноморския флот, след което е предаден на Министерството на риболовното стопанство. През 1991 г. е прехвърлен към Мурманския държавен технически университет, а през април 2017 г. става собственост на Калининградския държавен технически университет.

(по материали на „Грани.ру”)

Етикети: * *