Белград не се отказва от териториалните си претенции към Косово

преди 2 години

Едностранното удовлетворяване на претенцията "Сърбия да получи нещо" крие огромни опасности за мира в региона - особено в Босна и Херцеговина и в Македония.

Президентът на Сърбия Александър Вучич

Сръбският президент Александър Вучич заяви днес, че очаква „тежка есен“ по „Косовския въпрос“, предвид усилията на Запада да се ускори решението на проблема, и за пореден път повтори, че Сърбия трябвало да „получи нищо“. По думите, изказани в интервю за ТВ1 :

„Не знам каква е идеята тук? Това, което имах като идея, беше отхвърлено от всички. Никой не я хареса. Нека видим каква е идеята ви, защото не я виждам, освен че очаквам още по-голям натиск върху мен… Сърбия не може да се съгласи на независимост (на Косово), ако тя не получи нищо.

Всички в международната общност трябвало да знаят, че няма да има решение, ако някой смята, че Сърбия трябвало да бъде унижена.

С изказването си сръбският президент показва, че доктрината на страната му не се е променила от 1991 г., когато избухна войната в Хърватия. С изключение на предхождащата я кратка война в Словения, инициирана от федералното правителство и целяща запазването на Югославия, всички други войни бяха инициирани или подклаждани от Сърбия и целяха промяна на границите между вече независимите републики.

През 90-те години на 20-ти век Сърбия твърдеше, че хърватите и босненските мюсюлмани като признати „народи“ на Югославия имали право да се отделят, но не в „административните“ граници на републиките. Тогава Белград настояваше, че Косово не може да бъде независимо, защото мнозинството от населението там били албанци и независимостта на провинцията реално щяла да промени международните граници между Сърбия и Албания.

Днес Вучич заявява, че иска „демаркация“ между сърби и албанци, но не приема, че Косово, в качеството си на субект на разпадналата се федерация е станало независима държава в своите конституционни граници.

В началото на тази година се заговори, че двете страни са готови на „размяна на територии“. Сегашното изказване на Вучич показва, че това не е било искрена оферта. „Размяната“ по същество означава даване на нещо, което другата страна признава за твое, срещу нещо, което ти признаваш, че е на другата страна.

Размяна“ може да се направи само след признаване!

От думите на Вучич става ясно, че страната му иска „признаване“ срещу „нещо“. Но над 100 държави са признали Косово в неговите граници и младата държава може да живее и без „признанието“ на Белград.

Наличието на едностранни сръбски претенции към Косово, разбира се, представлява огромна заплаха за мира и сигурността на Балканите. Но едностранното удовлетворяване на претенцията „Сърбия да получи нещо“ крие огромни опасности за мира в региона – особено в Босна и Херцеговина и в Македония.

Етикети: * * *