Бившият главнокомандващ на НАТО: Бих се разделил с десния си крак, само за да летя на F-16

преди 2 години

Генерал Филип Брийлав Снимка от сайта на НАТО

„Летял съм на почти всички модели на F-16. Този, който се предлага на страната ви, е последният – най-нов модел. Това, което наистина отличава този самолет, е, че той е оборудван с последно поколение системи и оборудване. Това включва възможност за атака през деня и нощта. Бих се разделил с десния си крак, само за да летя на този изтребител“. Това заяви в интервю за телевизия Bulgaria ON AIR бившият главнокомандващ силите на НАТО в Европа от 2013 до 2016 г. генерал Филип Брийдлав.

Според него охраната на въздушното пространство е много важно задължение на всяка страна:

„Нашите компютри и софтуерни системи трябва да могат да влязат във взаимодействие с вашите по всяко време. Затова е НАТО – да споделяме и да си помагаме при всяка ситуация“, сигурен е Брийдлав.

По думите му най-добрият начин да избегнем война, е да сме най-добре подготвени за нея постоянно. Генералът смята, че това, което НАТО прави през последните няколко години, е постоянно да се въоръжава, за да не е изненадан Алиансът.

„Служил съм 8 пъти в мисии на НАТО. Дълбоко съм убеден, че това е най-успешният алианс в историята на нашия свят. Имало е конфликти, но те са били дребни и са решавани бързо. Този съюз не е толкова важен сега, колкото в бъдеще“, допълни Брийдлав.

Все пак бившият главнокомандващ е на мнение, че в момента Европа е в особена и скрита опасност, защото само на няколкостотин километра се водят военни действия.

„Русия използва сила, за да промени международно признати граници. Те анексираха Крим и сега там, на украинска територия, е позиционирана огромна сила. Никога не сме си мислели, че в Европа някой може да си позволи да наруши националните граници на една държава“, коментира още Филип Брийдлав.

Етикети: * *