„Бохемска рапсодия“ със Златен глобус за най-добър драматичен филм на 2018 г.

преди 1 година

Филмът „Зелената книга” получи най-много отличия.

Филмът „Бохемска рапсодия”, посветен на групата Queen и нейния легендарен вокалист Фреди Мъркюри, спечели наградата Златен глобус за най-добър драматичен филм на церемония в неделя в Лос Анджелис. Режисьор на филма е Брайън Сингър.

Златен глобус. Снимка: Интернет

Златният глобус за „Бохемска рапсодия” бе изненада, тъй като мнозина критици и музикални издания предричаха победа за филма „Роди се звезда” с певицата Лейди Гага в главната роля. Този филм е режисьорски дебют на актьора Брадли Купър, който изпълнява главната мъжка роля. Филмът е римейк на едноименната лента от 1976 г. с Барбра Стрейзънд и Крис Кристофърсън в главните роли.

Рами Малек, който изигра Фреди Мъркюри,  получи и Златен глобус за ролята. Това е първи Златен глобус за него. Преди това е бил номиниран за тази награда за ролята си в телевизионния сериал „Г-н Робот“. 

„Роди се звезда“ все пак спечели в номинацията за най-добра песен – за  сингъла „Shallow“, изпълнен от Лейди Гага и Брадли Купър специално за филма.

71-годишната актриса Глен Клоуз спечели номинацията в категория „Най-добра женска роля в драматичен филм“ за ролята на съпруга на нюйоркския писател във  филма „Съпругата” в конкуренцията на Лейди Гага, Никол Кидман, Розамунд Пайк и Мелиса Маккарти. Клоуз има вече два златни глобуса.

Мексиканецът Алфонсо Куарон спечели Златен глобус в номинацията „Най-добър режисьор“ за филма“Рома“ за съдбата на мексиканското семейство през 70-те години. Този филма получи и наградата за най-добър чуждестранен филм.

„Зелената книга” на режисьора Питър Фарели  получи Златен глобус за най-добра комедия/мюзикъл. Освен това той бе отличен с още два златни глобуса –за най-добър сценарий и за поддържаща мъжка роля  на Махершала Али.

Националният борд на критиците вече призна „Зелената книга“ за най-добър филм за 2018 година. В него се разказва за едно пътуване на известния джаз пианист Дон Шърли и неговия шофьор и пазач Тони Липа в южната част на САЩ през 1962 година. По пътя те използват така наречената Зелена книга, която идентифицира безопасни места за афро-американци. Главната роля се изпълнява от Виго Мортенсен. През септември филмът получи Голямата награда на 43-ия Международен филмов фестивал в Торонто.

„Златен глобус“ са награди, които се дават всяка година в САЩ за игрални филми и телевизионни програми от Асоциацията на холивудската чуждестранна преса. Провеждани от 1944 година и съпроводени с официална вечеря, наградите често са наричани третите най-гледани награди за кино и телевизия (след наградите на Академията за кино Оскар  и наградите Еми за телевизия.

Наградите Златен глобус предшестват с около месец Оскарите и не са редки случаите, когато двете отличия се припокриват.

Етикети: *