Бойко Ноев: Българските власти прикриват случая с отравянето на Гебрев

преди 1 година

Според бившия министър на отбраната изнесената информация от главния прокурор по случая не отговаря на фактите

„Българските власти се опитват да прикрият случая с отравянето на Емилиян Гебрев и още двама души през 2015 година.“ Това каза в предаването „Тази сутрин” на bTV бившият министър на отбраната Бойко Ноев.

Ноев е убеден, че ключът към разгадаването на загадката – кой стои зад отравянето и защо, се крие във „Виафот” – дружеството, свързано със сюжета около „Дунарит”, чийто собственик е именно Гебрев.

 „Властите вече три години отказват да разследват тази фирма. Тя не само иска да придобие „Дунарит”. Служи за прикритие за някакви дейности, които ние не знаем – но това е работа на ДАНС”, каза Ноев.

Той е един от свидетелите по разследването за отравянето на Гебрев, тъй като през 2015 г. е бил до леглото му, когато предприемачът се е борел за живота си след тежкото отравяне.

По думите на бившия министър на отбраната изнесената вчера информация по случая от главния прокурор Сотир Цацаров не е била точна.

„Първо, тримата отровени никога не са били на едно място, когато са били отровени. Второ, Гебрев не е отровен в ресторанта, а там е припаднал. Трето, той не пие кафе. Вчера ни обясняваха за кафе машини и т. н. Аз очаквам не само Федотов да бъде, очаквам скоро и други имена да се появят, но въпросът е кои са българските ятаци. Ето това е големият въпрос. Аз не вярвам това да е Путин, разбира се – това са глупости, но е факт, че руски граждани – дали те са разузнавачи, или не, или са някакви престъпници, са свършили това нещо”, коментира Ноев.

Още един мотив, който Ноев посочи като възможен за отравянето на Гебрев – Кремъл искал да превземе българската оръжейна индустрия и да дестабилизира България като държава-членка на НАТО.

Той показа и доклад за намерените в организма на Гебрев следи след отравянето: „Химикалът, с който те са отровени, е на базата на органофосфорно съединение. Това е същото съединение, което е от групата на „Новичок” – същото съединение, което е от групата на същото вещество Ви Екс”.

Етикети: * *