Бойкономика в действие

преди 1 година

Плащаме над 2 милиарда долара, на руски компании, за да построят турски и руски поток през България, а либерализацията и конкуренцията остава в бъдещето.

От Илиян Василев

Вчера казах в Народното събрание, че плахите опити на „Булгартрансгаз“ да направи борса и търговия се разбиват в практиката истинската борса да бъде в кабинета на шефа на „Булгаргаз“ Николай Павлов, защото компанията е централният играч, от чието поведение ще зависи дали ще успее борсата. За 2020 година на практика „Булгаргаз“ няма нито да предлага, нито да купува газ от борсата. След това количествата плавно нарастват до милиард през 2024 година. Няма борса в Европа с такава скромна ликвидност.
И като сключат сега дългосрочен договор за доставка на ВПГ с „Колмар“, който не е репериран към спот цени на истински европейски хъб, ще получите Газпромовски аналог във ВПГ. И темата с борсата приключва.

Та питам, „Газпром“ си получава гарантирани дялове от пазара – над 80 процента. Те с кого се състезават? Значи за всички други – кабинета на „Булгаргаз“ и да убеждават Николай Павлов да вземе газ, за „Газпром“ червен килим. Той решава само ако получи обаждане „отгоре“.
Иначе смели планове за „Турски (руски) поток“, за борси, за огромни инвестиции, а най-елементарното либерализация и конкуренция за всички остава в бъдещето. Някога, от някого.

Вчера „Газпром“ публикува радостната вест, че имат рекордни печалби, съответно рекордни дивиденти и рекордна капитализация. Някой да прави връзката, че тези печалби са от надплатени суми за газ и от българските потребители.

Става дума за над 250 милиона долара тази година.

Към сметката се добавя, че се отказваме от сигурните приходи от 1,2 милиарда долара по договора за транзит с „Газекспорт“ до 2030 година.
И плащаме над 2 милиарда долара, за да построят руски компании турски руски поток през България.

За да се върже схемата, БТГ няма да получава пълния размер на транзитните приходи минимум за десет години.
Това е въведение в бойкономиката. Логиката няма, търсете личен келепир за една малка група.

Материалът е от Facebook страницата на Илиян Василев.Заглавието е на редакцията.

Етикети: * *