Борисов мисли, че може да реши всички въпроси – това е невъзможно!

преди 7 месеца

Конкретните институции решават конкретните въпроси! Те не са работа на премиера

от Петко Симеонов 

Вече писах, че в началото на 90-те при Желю Желев идваха за какво ли не. Да им даде жилище, да им намери работа, да ги повиши в службата, да им преизчисли пенсията, да ги оправи с комшиите. Идваха при него с рецепта. Не могат да намерят някакво лекарство… 

Оттогава са минали 30 години.  Историята обаче продължава. Сега търсят Борисов. Търсят го за несправедливи сметки за ток, вода, телефон, за лоша интернет-връзка, за слабо парно, за голяма локва, за незаконна ограда, пишат за несправедлив развод, искат му пари, други търсят работа…

За голямо съжаление Бойко Борисов се хваща на въдицата.

Преди няколко дни той се срещна с някакви хора за строителството на сграда, наречена „Златен век“. Хубаво. Многоръкото ни правителство обсъжда и решава етажни въпроси и не само.
Това е системно. Бойко Борисов се занимава с какво ли не. Неизплатени заплати в някаква болница, стачка в мина, петчасова среща с представители на организациите на хората с увреждания и родители на деца с увреждания, в резултат от която си обещават следващата седмица пак да се срещнат, северната тангента, южната тангента, западната, „археология“ ту тук, ту там, 50 милиона за тия, 150 за ония, втория лифт в Банско, някой недоволен, веднага да стане доволен…

Пред Министерския съвет протести на цигани, за неуместни думи на Каракачанов, на медицински сестри, на физиотерапевти, протест на еколози за Пирин, за разрушена дюна…

Бойко Борисов мисли, че може да реши всички въпроси.
Това е невъзможно!

Държавата е институционалната постройка, където живеем. Ще го кажа и по друг начин – тя е инстуционална машина. Конкретните институции решават конкретните въпроси! Те не са работа на премиера.
Премиерът трябва да поддържа изправността на институциите и взаимодействието им. Той трябва да работи с тях!

Той има министри, а министрите имат заместници, те – свои подчинени, и т.н… 

Ако възникне конкретен случай, при който институциите нямат нужните пълномощия, веднага се създава нормативен документ за решаване на подобни казуси.
Снощи разбрахме, че по европейско искане ще се изготвят норми за прекратяване на мандатите на тримата големи в съдебната власт, ако възникне такава необходимост. Досега нямало такъв нормативен документ.

Има ли нормативни документи, уреждащи взаимодействието на различните институции? Съмнявам се. Кои институции се занимават с шума, цигарите, замърсения въздух, циганите, раждаемостта… Ако са няколко, имат ли нормативен протокол за взаимодействието си?

Спомняте ли си наводнението във Варна (Аспарухово) преди няколко години – настъпи пълна бъркотия. Бяха създадени два или три кризисни щаба и почнаха да се дърлят кой е по. 

Реформите, за които непрекъснато говорим, се състоят в това – да се подреждат и нормират институциите в съответствие с развитието на икономиката, с напредъка в технологиите, с промените в природната среда, за решаване на проблемите на страната, в отговор на промените в ЕС и широкия Свят. 
Не бива да има „сляпо петно“ за институциите. Премиерът работи с тях, а не се занимава с етажите на „Златен век“.

От ФБ профила на автора, заглавието е на редакцията

Етикети: * *