Борисов обеща вдигане на доходите с 10%,

преди 4 месеца

Но не посочи основния проблем в българския търговски баланс.

Пред делегатите на конгреса на синдиката „Подкрепа“ на 8 януари премиерът Бойко Борисов посочи, че за първи път износът на България към Германия надхвърля вноса и според него сега е моментът тази инерция да се удвои, утрои, за да ги настигнем.

„Очакваме да се увеличат приходите от борбата с контрабандата, така че догодина да можем с още 10% да вдигнем доходите. Затова трябва да има спокойствие, приходните агенции да работят, за да може да има какво да разпределяме.

Той обаче пропусна да спомене, че балансът в търговията на България за страните от ЕС отдавна е положителен. За съжаление това не може да се каже за търговията ни с Русия, от която закупуваме почти всички енергоносители. Далеч преди да бъдат наложени санкции на някои от представителите на кремълския елит, Русия не допуска български стоки на нейния пазар. Това не се промени въпреки многото посещения на президента Първанов и премиера Станишев при Путин. Ако можехме да заплащаме за внесения пертол и газ с българска продукция, положителният баланс от търговията ни със страните от ЕС отдавна щеше да произведе значимо капиталово натрупване.

Според премиера не бива да попадаме във „втората скорост на Европа“ и затова кандидатстваме за членство в Еврозоната.