Борисов проведе телефонен разговор с Тереза Мей

преди 3 години

Британската премиерка моли за подкрепа за постигането на споразумение за Брекзит до 29 март.

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с британския си колега Тереза Мей, съобщиха от правителствения пресцентър.

В рамките на разговора, който се състоя по нейно искане, Мей отправи молба за подкрепа за постигане на повече гъвкавост от страна на всички в Европейския съюз при договарянето на въпроса с границата между Северна Ирландия и Република Ирландия и  постигането на споразумение за Брекзит до 29 март.

Борисов увери Мей в подкрепата си за постигането на споразумение, което ще гарантира запазването на добрите отношения между Великобритания, ЕС и 27-те държави-членки. Българският министър-председател подчерта трите насоки, в които е изключително важно да се постигне договореност не само за ЕС, но и за нашата страна в частност.

На първо място, Борисов открои сигурността и запазването на високите нива на сътрудничество в тази област и наличните инструменти, като се даде ексклузивитет на Обединеното кралство. България винаги е имала най-високо ниво на сътрудничество и много успешни съвместни действия със своите британски колеги и в рамките на Европол и държи това да продължи и след Брекзит, категоричен беше българският премиер.

Втората важна насока според министър-председателя Борисов се отнася до статута на гражданите на ЕС в Обединеното кралство и на британските граждани в ЕС. Борисов отбеляза, че тази тема е от голямо значение за България с оглед големия брой българи в Обединеното кралство и британски граждани у нас.

Не на последно място, премиерът  изтъкна, че по темата за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия е важно недопускане на напрежение и нарушаване на мира.

По време на разговора Тереза Мей благодари на Борисов за навременното сезиране на британските власти по случая Гебрев и за включването на британски екип при разследването.

Етикети: *