Борисов след петчасова среща с турския вицепрезидент Фуат Октай: Не се разбрахме за съжаление!

преди 1 година

Премиерът: Много ясен бях, че честта и достойнството на една държава не могат да се съизмерват с никакви други ползи.

Вицепрезидент Фуат Октай

„Не се разбрахме”. Това заяви премиерът Бойко Борисов след петчасова среща в Румъния с турския вицепрезидент Фуат Октай.

Срещата беше провокирана от изказване на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че Анкара се е намесила, за да мине Законът за вероизповеданията в България. „Проектът на България за поправки в религиозния закон беше срещу всички видове основни права и свободи и нарушаваше правата. Турция беше принудена да се намеси и се наложи България да внесе промени“, заяви Чавушоглу в публична реч в сряда в град Текирдаг.

Ето какво още каза Борисов:

 „Смятат, че с нищо не са ни засегнали, че е извадено от контекста това, което в България се раздухва. Извадихме сайтовете, пускахме го на живо. И сега продължават да говорят по телефона. Не считам повече за нужно едно и също нещо да говорим. Ако решат, че трябва да си поднесе Чавушоглу извиненията, да го направи. Аз бях неотстъпчив за всички други варианти – за съвместни изказвания, комюникета, интерпретации. Много ясен бях, че честта и достойнството на една държава не могат да се съизмерват с никакви други ползи. Никой не ни е оказвал каквото и да е въздействие за Закона за вероизповеданията. Това сме си го направили, защото сме считали, че като държава сме длъжни да плащаме за всяко едно от вероизповеданията. И така и направихме.

Тук бяхме на четиристранната среща, вицепрезидентът Октай беше поканен като гост. Толкова много проекти обсъдихме, яд ме е, че заради подобно нещо толкова си влошаваме отношенията. Ефекта сами го видяхте. Те не могат да осъзнаят и продължават да твърдят, че това не е натиск, било ситуация. Пет часа обяснявам кое е натиск,  кое е ситуация, те твърдят обратното.

Въпросният външен министър казва, че е оказал натиск, за да се приеме Законът за вероизповеданията – това не е истина. На мен никой не ми се е обаждал и не е оказвал натиск. Сами толкова време го правихме – публично, срещи със Синода, с мюфтиите. Разбирам ги, че са в избори, но и ние сме в избори. Когато всички водят антитурска кампания, ние не сме си го позволили, а в България антитурската кампания носи плюс. Заради добросъседските отношения не го правим. Разбирам ги, че в неделя имат избори, но не за сметка на България. По никакъв начин българските мюсюлмани не се нуждаят от защита. Имат абсолютните права, свободи и на вероизповедание, и на всичко останало. Така че това съм защитавал – не се разбрахме за съжаление”, допълни Борисов.

Етикети: * *