Брекзит без сделка може да доведе до референдум за обединение на Ирландия

преди 3 години

Британският премиер Тереза Мей също била наясно с проблема.

Възможността за референдум за обединение на Ирландия е „много реална“ в случай, че Обединеното кралство излезе от Европейския съюз без споразумение, съобщава Би Би Си, цитирайки британски министри, запознати с въпроса. За това информира сайтът news.bg.

Уточнява се, че британският премиер Тереза Мей също била наясно с проблема.

Ако сме страна в създаването на среда на хаос, смущения и несигурност – това може да доведе до непредвидими последици„, изтъкнал един от източниците на Би Би Си.


Споразумението от Разпети петък (известно още и като Белфасткото споразумение) от 1998 г. определя условията за „допитване за границата“, при което британският държавен секретар за Северна Ирландия ще свика референдум, ако има вероятно мнозинство в полза на обединена Ирландия.

Северна Ирландия е част от Обединеното кралство, като споразумението от 1998 г. сложи край на голямото насилие, което беляза 70-те и 80-те години на миналия век заради стремежа на ирландците към обединение между Република Ирландия и ирландската територия, която е част от Великобритания.  

Тереза Мей вчера беше в Брюксел за разговори за евентуални промени в предпазния механизъм за ирландската граница. ЕС обаче отхвърли предложението, като заяви, че предпазният механизъм представлява „балансиран компромис“ между Лондон и Общността.

Етикети: * * *