Брекзит се отлага временно, Мей прехвърли отговорността на депутатите в Лондон

преди 3 години

Във всички случаи Великобритания няма да участва в изборите за Европейски парламент

Брекзит се отлага временно. След няколкочасови преговори лидерите на 27-те страни-членки на ЕС одобриха забавяне на развода между Лондон и Брюксел, но при определени условия, съобщиха световните агенции.

Ако през следващата седмица британският парламент одобри сделката на премиера Тереза Мей, напускането на Великобритания се отлага до 22 май, ако това не се случи – отлагането се удължава до 12 април. До тази дата са възможни всички варианти – напускане със споразумение, без споразумение, дълго удължаване или отказ от Брекзит, каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Според председателя на Еврокомисията Жан-Клон Юнкер Брюксел е дал на Лондон всички възможни гаранции. Мей благодари на лидерите на 27-те, но за пореден път подчерта, че не би искала Великобритания да участва в евроизборите. Тримата говорят за всичко това в репортаж на БНТ.

Снимка от сайта на БНТ

Доналд Туск, председател на Европейския съвет, заяви, че при първия сценарий – ако следващата седмица парламентът одобри споразумението, Европейският съвет ще се съгласи на отсрочка до 22 май. При втория сценарий – ако парламентът отхвърли споразумението, Съветът ще се съгласи на отлагане до 12 април…

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер каза, че „лидерите на 27-те страни-членки одобриха законово обвързващите клаузи, за които премиерът Мей и аз се договорихме в Страсбург. Това допълва и затваря целия процес. Ние нямаме какво повече да дадем.“

Тереза Мей прехвърли цялата отговорност на британските депутати. Тя обясни колко е важно парламентът в Лондон да одобри сделката за Брекзит, за да се сложи край на несигурността и „да можем да напуснем Общността гладко и по определен ред“.

И при двата сценария Великобритания няма да участва в изборите за Европейски парламент, които ще бъдат на 26 май. Страната трябваше да напусне ЕС на 29 март, но депутатите в Лондон отхвърлиха на два пъти с голямо мнозинство предложения от Терезе Мей план за Брекзит.

Етикети: * * * *