Британски съдия призова Борис Джонсън на съд за „лъжлива и подвеждаща“ кампания за Брекзит

преди 10 месеца

Съдията отхвърли аргументите, че обвиненията са „нелеп“ опит за подкопаване на Брекзит.

От Лизи Деърдън, „Independent“

Борис Джонсън ще бъде съден за твърдението, че „е лъгал и подвеждал британската общественост” за последиците от Брекзит. Британски  съдия призова консервативния депутат да се яви в съда, след като член на обществеността стартира частно обвинение за твърденията, че цената на членството в ЕС е 350 милиона паунда на седмица.

Окръжният съдия Марго Колман отхвърли аргументите на адвокатите на г-н Джонсън, че случаят е „нелеп“ опит да се подкопае резултата от референдума за 2016 г. В писмено съдебно решение, постановено в сряда, се казва: „След като разгледах всички релевантни фактори, съм убедена, че съществуват обосновани причини за издаване на призовка по искане за трите обвинения [за неправомерно поведение на длъжностно лице].

„Обвиненията са само индикативни“. Това означава, че обвиняемият ще бъде задължен да се яви за предварително изслушване, а след това делото ще бъде изпратено до съда на Короната.“

Г-н Джонсън отрича неправомерно поведение в качеството си на служебно лице – обвинение, което носи максимална присъда за доживотен затвор.

Адвокатите, представляващи 29-годишния Маркус Бол, подадоха частно обвинение срещу Б. Джонсън, след като той събра повече от 200 000 паунда чрез кампании за публично финансиране.

Съдебното заседание на Уестминстърския магистрат по-рано този месец постанови, че бившият външен министър „е използвал платформите и възможностите, които му предлагат по силата на държавната му позиция“, за да подкрепи твърденията, че членството в ЕС струва на Великобритания £ 350 млн. седмично.

Луис Пауър, адвокат, който представлява г-н Бал, заяви пред съда, че г-н Джонсън умишлено е подвел обществеността по време на кампанията на ЕС за референдум и след това е повторил изявлението по време на парламентарните избори през 2017 г.

По това време обвиненият Борис Джонсън е заемал публична длъжност като кмет на Лондон и депутат за Ъксбридж, Южен Руислип.

Г-н Поуър заяви:

„Демокрацията изисква отговорно и честно ръководство от страна на лицата, заемащи държавни длъжности. Поведението на обвиняемия Борис Джонсън е едновременно безотговорно и нечестно. Според нас то е било престъпно.“

Г-н Пауър заяви, че молбата му за съдебно преследване не цели подкопаване на резултата от референдума за Брекзит и не е свързана с това какво би могло да се направи със спестените пари.

Според него „Обединеното кралство никога не е изпращало, давало или предоставяло 350 милиона евро на седмица на Европейския съюз, както се твърдеше по недвусмислен начин“.

„Съдебното преследване не е за политика по отношение на Брекзит. Единствената връзка с Брекзит е, че по време на референдума г-н Джонсън си позволява да заблуди обществеността.

Като доказателство бе приведено и изказването на началника на щаба на Борис Джонсън, с което той информира подчинените си, че „официалната политика на кмета“ е подкрепа за напускане на ЕС през 2016 г.

„Жалбоподателят твърди, че има достатъчно доказателства за това, че обвиняваният е знаел, че изявленията са неверни“,продължава той.

Като пример се посочва, че в телевизионно интервю през май 2016 г. обвиняемият е заявил: „Изпращаме на ЕС 10 млрд. паунда на година“.

Което ще рече, че той е знаел, че сумата от £ 350 милиона на седмица (£ 20 милиарда годишно) не е точна.“

Г-н Джонсън не присъства на заседанието по-рано този месец, но адвокатът му Адриан Дарбишир заяви, че клиентът му никога не е действал нечестно.„Г-н Джонсън категорично отрича, че е действал по неподходящ или нечестен начин по всяко време“, добави той.

В решението на съда се посочва, че макар съдът да не е длъжен да излага писмени основания, поради които да бъде подадена молба за призоваване, „това е необичайно приложение със значителен обществен интерес и е правилно да се предоставят пълни мотиви“.

Решението идва в момент, когато Борис Джонсън се кандидатира за лидер на Консервативната партия. Той заема водеща позиция в залозите на букмейкърите като човекът, който ще наследи Тереза Мей като премиер.

Етикети: * *