Британски съдия призова Борис Джонсън на съд за „лъжлива и подвеждаща“ кампания за Брекзит

преди 3 години

Съдията отхвърли аргументите, че обвиненията са „нелеп“ опит за подкопаване на Брекзит.

От Лизи Деърдън, „Independent“

Борис Джонсън ще бъде съден за твърдението, че „е лъгал и подвеждал британската общественост” за последиците от Брекзит. Британски  съдия призова консервативния депутат да се яви в съда, след като член на обществеността стартира частно обвинение за твърденията, че цената на членството в ЕС е 350 милиона паунда на седмица.

Окръжният съдия Марго Колман отхвърли аргументите на адвокатите на г-н Джонсън, че случаят е „нелеп“ опит да се подкопае резултата от референдума за 2016 г. В писмено съдебно решение, постановено в сряда, се казва: „След като разгледах всички релевантни фактори, съм убедена, че съществуват обосновани причини за издаване на призовка по искане за трите обвинения [за неправомерно поведение на длъжностно лице].

„Обвиненията са само индикативни“. Това означава, че обвиняемият ще бъде задължен да се яви за предварително изслушване, а след това делото ще бъде изпратено до съда на Короната.“

Г-н Джонсън отрича неправомерно поведение в качеството си на служебно лице – обвинение, което носи максимална присъда за доживотен затвор.

Адвокатите, представляващи 29-годишния Маркус Бол, подадоха частно обвинение срещу Б. Джонсън, след като той събра повече от 200 000 паунда чрез кампании за публично финансиране.

Съдебното заседание на Уестминстърския магистрат по-рано този месец постанови, че бившият външен министър „е използвал платформите и възможностите, които му предлагат по силата на държавната му позиция“, за да подкрепи твърденията, че членството в ЕС струва на Великобритания £ 350 млн. седмично.

Луис Пауър, адвокат, който представлява г-н Бал, заяви пред съда, че г-н Джонсън умишлено е подвел обществеността по време на кампанията на ЕС за референдум и след това е повторил изявлението по време на парламентарните избори през 2017 г.

По това време обвиненият Борис Джонсън е заемал публична длъжност като кмет на Лондон и депутат за Ъксбридж, Южен Руислип.

Г-н Поуър заяви:

„Демокрацията изисква отговорно и честно ръководство от страна на лицата, заемащи държавни длъжности. Поведението на обвиняемия Борис Джонсън е едновременно безотговорно и нечестно. Според нас то е било престъпно.“

Г-н Пауър заяви, че молбата му за съдебно преследване не цели подкопаване на резултата от референдума за Брекзит и не е свързана с това какво би могло да се направи със спестените пари.

Според него „Обединеното кралство никога не е изпращало, давало или предоставяло 350 милиона евро на седмица на Европейския съюз, както се твърдеше по недвусмислен начин“.

„Съдебното преследване не е за политика по отношение на Брекзит. Единствената връзка с Брекзит е, че по време на референдума г-н Джонсън си позволява да заблуди обществеността.

Като доказателство бе приведено и изказването на началника на щаба на Борис Джонсън, с което той информира подчинените си, че „официалната политика на кмета“ е подкрепа за напускане на ЕС през 2016 г.

„Жалбоподателят твърди, че има достатъчно доказателства за това, че обвиняваният е знаел, че изявленията са неверни“,продължава той.

Като пример се посочва, че в телевизионно интервю през май 2016 г. обвиняемият е заявил: „Изпращаме на ЕС 10 млрд. паунда на година“.

Което ще рече, че той е знаел, че сумата от £ 350 милиона на седмица (£ 20 милиарда годишно) не е точна.“

Г-н Джонсън не присъства на заседанието по-рано този месец, но адвокатът му Адриан Дарбишир заяви, че клиентът му никога не е действал нечестно.„Г-н Джонсън категорично отрича, че е действал по неподходящ или нечестен начин по всяко време“, добави той.

В решението на съда се посочва, че макар съдът да не е длъжен да излага писмени основания, поради които да бъде подадена молба за призоваване, „това е необичайно приложение със значителен обществен интерес и е правилно да се предоставят пълни мотиви“.

Решението идва в момент, когато Борис Джонсън се кандидатира за лидер на Консервативната партия. Той заема водеща позиция в залозите на букмейкърите като човекът, който ще наследи Тереза Мей като премиер.

Етикети: * *