БЗНС изразява своето възмущение от престъпното нехайство и допуснатото разпространение на африканската чума по свинете в страната ни

преди 3 години

БЗНС е силно обезпокоен от мерките за справяне чрез умъртвяване на всички животни в „задния двор“.

БЗНС с огромна тревога следи усложняващата се епизоотична обстановка в страната, свързана с епидемията от АЧС . Държавата имаше възможност за реакция и адекватни превантивни мерки, но такива не бяха предприети от компетентните държавни органи и организации. Прословутата ограда не бе решението за предпазване от разпространението на АЧС. Тя се оказа поредната удобна възможност няКОЙ да се облагодетелства.

БЗНС е силно обезпокоен от продължаващото разпространение на вируса на АЧС. Разтревожени сме от мерките за справяне чрез умъртвяване на всички животни в „задния двор“. Още по-притеснителни са изказаните съмнения относно съществуването на този вирус и внушенията, че това е измислица с цел умъртвяване на животни и умишлено затваряне на животновъдни ферми. Засегнати са дребни и едри фермери. Тази криза засяга стотици български семейства, струва на държавата милиарди, а сумата нараства всеки ден с всяко ново засегнато стопанство и семейство.

Очаква ни голяма епизоотична и икономическа криза в сектор „Земеделие“!

Затова БЗНС настоява:

1. БАБХ и Министерството на земеделието и храните да установят еднозначно преносителя на заразата и да ограничат разпространението й в нови региони на България. Ако е необходимо, да се ангажират сили и средства на МВР, МО, държавните горски стопанства, ловни дружини в цялата страна.

2. Да се проведе широка общодостъпна разяснителна кампания за превенция, която да достигне до всички институции и стопани – дребни и едри.

3. Да има адекватни компенсации на всички засегнати производители, както и държавно финансиране за бързи превантивни мерки.

Защитата на българската земя, на родното производство и на всички земеделски стопани е отговорна държавна политика, която правителството е длъжно да предприеме в този критичен момент.

Етикети: *