БЗНС: Нуждаем се от обществена телевизия, а не от проводник на пропаганда!

преди 2 години

БЗНС настоява за възтържествуване на справедливостта и връщането на Горан Благоев и неговото предаване в БНТ!

Симптом за цялостната ерозия на демократичните стандарти, който продължава вече няколко десетилетия в България, е 111-ото място на нашата страна в световната класация по свобода на словото. Свободата на словото не се състои само от възможността да се нападат безнаказано управляващите със злободневни компромати – доказани или не. За наличието на свобода на словото може да се говори там, където хората са добре информирани, където се спазват журналистически стандарти, където медиите предлагат институционална рамка за свободен дебат, а не се превръщат в проводници на целенасочена пропаганда. Свобода на словото има там, където журналистите не се страхуват от уволнение, ако обосновано критикуват действията на който и да е политик или олигарх.

Една от основните институции, гарантираща свободата на словото у нас, би трябвало да бъде Българската национална телевизия. Нейната задача не е „да следва победителите“, а да представя разнородните виждания в обществото, включително и тези на различните малцинства. БНТ трябва да се управлява от обществен борд, включващ хора с авторитет и ерудиция, на които обществото ще се довери. Във връзка с това с голяма тревога наблюдаваме как националната телевизия все повече се отдалечава от стандартите на обществена медия.

В предаването „История.bg“ от 8 юни, посветено на 97-ата годишнина от деветоюнския преврат, бяха поканени само историци с едностранчиви виждания, които се надпреварваха в усилията си да очернят Александър Стамболийски – държавникът, осъден на доживотен затвор заради опитите си да предотврати националните катастрофи, който само за три години успява да извади България от икономическата разруха.

Наскоро бяхме изненадани от вестта, че утвърдилото се през последните 15 години предаване „Вяра и общество“ на Горан Благоев най-вероятно ще бъде изхвърлено от програмната схема на обществената медия. Самият водещ споделя, че е бил поставен пред свършен факт. „Вяра и общество“ последователно разискваше теми, които имат голямо значение за много български граждани. Предаването има своята утвърдена аудитория и никога не е било обвинявано в нетолерантност или липса на обективност. То поставя сериозни въпроси и търси отговори, които са от първостепенна важност за укрепване на нравствеността и духовността в нашето общество, особено в задаващите се трудни времена. Премахването на утвърдили се предавания не може да става по хрумване на директора на БНТ. Подобни решения трябва да се вземат само след обществена дискусия. Имайки предвид всичко това, ние от БЗНС настояваме за твърда и последователна защита на статута на БНТ като обществена телевизия!

Етикети: * *