БЗНС пише на Навални

преди 3 години

Докато Европейският съюз изрази силното си притеснение от употребата на брутална сила срещу мирно протестиращи граждани, то у нас президентът, премиерът, председателят на Народното събрание и външният министър позорно мълчат.

Днес лидерът на БЗНС Николай Ненчев е изпратил от името на най-старата политическа формация в България отворено писмо до известния руски опозиционер Алексей Навални, публикувано на сайта на БЗНС:

До Алексей Анатолиевич Навални

политик, лидер на Партията на прогреса, Руска федерация

Уважаеми господин Навални,

Ние от БЗНС – най-старата демократична политическа сила в България, следим внимателно и с безпокойство употребата на брутална сила срещу руски граждани, излезли на мирни демонстрации с напълно легитимни искания – техните кандидати да бъдат допуснати до избори за местна и централна власт. Остро осъждаме всеки опит за посегателство над живота и здравето на свободен гражданин като Вас, готов да защитава правата и свободите на своите сънародници. Съпричастни сме към руския народ, отраснал със завета на Пушкин „И на обломках самовластья напишут наши имена!“ Бруталната сила срещу демонстрантите и последвалите арести, както и лишаването Ви от медицински грижи, говори само за едно – властта се страхува от собствения си народ.

В тази изключително антидемократична проява на руската власт сме изумени и от липсата на реакция в България. Докато Европейският съюз изрази силното си притеснение от употребата на брутална сила срещу мирно протестиращи граждани, то у нас президентът, премиерът, председателят на Народното събрание и външният министър позорно мълчат. Какъв контраст с 1991 година, когато нашият президент тогава д-р Желю Желев пръв в света осъди августовския „пуч“ в Москва!

Особено показателен е един пример от последните дни. В нашата страна наскоро се проведе мирен протест срещу номинацията за главен прокурор на един-единствен кандидат – човек, който отрича „пълното разделение на властите“ и го нарича „десен екстремизъм“. И ако в България все още не бият и не арестуват демонстранти, то медиите омаловажиха и не отразиха коректно събитието, така както избягват да отразяват това, което се случва в Москва.

Уважаеми Алексей Анатолиевич, чрез Вас се обръщаме към всички свободолюбиви руски граждани, за да ги уверим, че врагът ни е общ. Това се потвърждава от действията на агресивния режим в Кремъл, който с помощта на неговите идеолози, служби и олигарси изгражда и отявлено прокарва стратегии за натиск и репресия върху демократите в България. Прокурорът на Путин Чайка неприкрито обучава българските магистрати как да прилагат неговите антидемократични прийоми. Този, който преследва Вас и руските опозиционери, разпорежда как нашата прокуратура да оказва натиск и да санкционира и българските демократи, дръзнали да се противопоставят на геополитическата хегемония на кремълския диктатор. Диктатурата на Путин все повече се разраства и все по-агресивно се намесва в политиката и институциите в цяла Европа и най-осезаемо в нашата България. Затова с открито сърце можем да кажем, че днес българските демократи искрено споделят Вашите страхове и трудности.

Ние от БЗНС често казваме, че българският национален интерес е несъвместим с руските имперски амбиции. Но за нас руският народ не е злодей, а жертва на тираните, обитавали Кремъл както по време на съветската власт, така и днес. Пожелаваме Ви успех в усилията да превърнете Русия в модерна демократична страна, която да осигури благоденствие на своите граждани. Държава, която не се осланя и крепи на параноята, че някой иска да я нападне, а такава, от която дори малките страни, разположени по нейната периферия, не биха имали основания да се боят.

Изразяваме готовност да си сътрудничим като партии в трудната борба за демокрация и правов ред. Уверяваме Ви, че сме пряко ангажирани да следим процесите на демократизация в Русия и че ще смятаме всяка репресия срещу Вас и съмишлениците Ви за заплаха срещу демокрацията и човешки права на всички нас!

Желаем Ви лично здраве и сили в нелеката битка!

ПП на БЗНС

Николай Ненчев, председател на БЗНС

Етикети: * *