БЗНС: Радев радикално предизвиква политическата система. Какви са целите му?

преди 2 години

Интересът на Кремъл в България е да сме разколебана и бедна държава, напълно зависима от Русия.

БЗНС: Радев винаги обслужва чужд сценарий Днес, когато Румен Радев радикално предизвиква цялата политическа система, трябва внимателно да си дадем сметка за целите му и за това чий интерес се крие зад публичния му образ. В ролята си на президент Радев се появи на българската политическа сцена като човека на Кремъл у нас. Почти всички действия говореха за безцеремонно налагане на руските интереси в българската икономика и политика. Той беше предварително режисиран образ, базиран на силна хибридна стратегия. Измъкнат от армията с облика на натовски генерал, той трябваше да преодолее скептицизма на обществото към връщането на БСП на власт. Хибридният му образ на надпартиен военен беше последователно лансиран от двете откровено прокремълски партии – АБВ и БСП. Още с първите реални властови прояви всякакви съмнение относно неговата роля отпаднаха. Той имаше за цел да дестабилизира управлението, така както БСП никога не би успяла. Използваше властови лостове и хибридни инструменти за влияние. Доказа го веднага с първия си служебен кабинет. Кабинетът му гласува избор на самолета Грипен. Министрите му изпълняваха ролята на разследващи полицаи. Имаха поръчка да фабрикуват всякакви сигнали за престъпно управление на предшествениците си. Разпитваха се хора, уволняваха се експерти. Той упражняваше институционален натиск и използваше армията за това. Припомняме най-ярките примери: безпрецедентен бунт на военните летци; закупуване на оръжие от страни, които не са членки на НАТО; използваше международните форуми, за да пропагандира свалянето на санкциите срещу Русия.

БЗНС няма никакво съмнение, че и днес с разрушителния си призив президентът Радев поема чужд курс. Да радикализираш политическата система, без да участваш като ясно заявен политически играч, е опит да се саботират фундаменталните обществени норми. Ако Радев иска власт, нека да излезе с БСП или със своя формация и да победи честно на избори. Недопустимо е да руши демократичните баланси, скрит зад националноотговорната институция на Президентството.

БЗНС за пореден път категорично разобличава стратегията на Радев да овладее властта в държавата чрез скандали. Алармираме, че при парламентарна криза цялата държавна власт попада в ръцете на служебния кабинет на Румен Радев. Това е неговата цел. Такава поръчка изпълнява той – да управлява без парламент или в условията на бъдещ фрагментиран парламент. Подобно управление до съставяне на ново правителство ще даде неконтролируемо силна и еднолична власт в ръцете на проруския Румен Радев. За целите на своята стратегия той използва отново методите на хибридната политическа игра. Говори за промяна в конституцията, без да предлага нищо конкретно, и то единствено с цел да овладее дискурса на демократите, борещи се за реформа в съдебната система от години. По същата тази логика той забави, но все пак издаде указ за назначение на Иван Гешев за главен прокурор, като симулира, че импонира на демократичния процес. Изцяло хибридна заблуда е обстоятелството, че той не дава отговор дали ще отиде в Кремъл, за да почете имперската власт на Путин.

Радев – като творение на Решетников, Дугин и службите на Кремъл – брани ревностно техния дългосрочен интерес към България. Те гледат на държавата ни като на оръжие срещу западната цивилизация. Радев е само един техен агент, който те успяха да инсталират на силна властова позиция. Зад действията на Радев стои интересът на Кремъл в България – да сме разколебана и бедна държава, напълно зависима от Русия.