БЗНС: Румен Радев незабавно да оттегли кандидатурата си за втори президентски мандат!

преди 10 месеца

От партията апелират към всички политически сили, заявили, че го го подкрепят, особено тези, които вчера поздравяваха Конституционния съд за готовността му да взема смели решения, да се откажат от своята подкрепа.

Днес Конституционният съд обяви президентския указ за назначаването на Кирил Петков за служебен министър на икономиката за противоконституционен. Това е поредното красноречиво доказателство, че Радев не е достоен да изпълнява функцията на държавен глава на Република България. Не бива да пренебрегваме и факта, че не за първи път този човек демонстрира арогантно незачитане на законите и на Конституцията на Република България. И досега си спомняме как още през 2016 г., облечен в униформа, той заяви, че не признава решенията на Министерския съвет и на Народното събрание!

Опасяваме се, че участието на Румен Радев в предизборната кампания ще опорочи изборния процес. Според дълбокото ни убеждение предизборната кампания трябва да се съсредоточи върху идеи и план за излизане от тежката здравна, икономическа и политическа криза, в която България все повече и по-бързо затъва. Участието на Румен Радев в кампанията ще предизвика само ненужно напрежение – размяна на обвинения и замервания с компромати, и ще разклати конституционния ред!

В случай че Румен Радев не оттегли сам кандидатурата си, отправяме апел към всички политически сили, заявили, че го го подкрепят, особено тези, които вчера поздравяваха Конституционния съд за готовността му да взема смели решения, да се откажат от своята подкрепа. Приканваме партиите, издигнали или подкрепили други кандидатури за президент и вицепрезидент, незабавно и недвусмислено да заявят, че на втори тур ще призоват своите избиратели да гласуват срещу действащия президент, който, както стана ясно, системно нарушава Конституцията на Република България!