БЗНС: Спрете нападките над журналисти!

преди 1 година

Демократите в това правителство са само за декорация.

Няма нищо по-опасно за правовия ред и демокрацията от репресиите на силови министри над журналисти! БЗНС твърдо се обявява против опитите да бъдат сплашвани български журналисти от служебния вицепремиер и министър на МВР. Всякакви нападки от страна на министър към журналисти и искания за тяхното отстраняване са напълно несъвместими с демократичната практика и са недопустими за европейска държава. Гражданският контрол над властта се ликвидира първо чрез премахване на четвъртата власт като коректив на управлението. Желанието да се наложи толкова брутална цензура срещу телевизионните водещи напомня методите на комунистическата пропаганда и практиките в съвременните авторитарни режими, при които журналистите, които си позволяват да задават неудобни въпроси на управляващите биват уволнявани, а в Русия и ликвидирани.

Това е стилът на управление на Румен Радев, но за разлика от първото му служебно правителство, когато кабинетът на проф. Огнян Герджиков показваше някои жестове на приличие, днес всички маски са свалени. Това служебното правителство силно наподобява първия отечественофронтовски кабинет – начело стои военен от кариерата, а министерствата на вътрешните работи и на правосъдието се оглавяват от хора свързани с БКП.

Демократите са само за декорация. В МВР се извършва поголовна чистка, а Рашков обяви министерството за най-силният орган с водеща роля за промяна. Подобни действия са особено обезпокоителни и са зловещ предвестник за настъпващо недемократично управление на България. Изказването на вътрешния министър излиза дори от методите на хибридната война, защото в случая невидимата цензура е заменена от директен удар на управленец, решил да овладее службите за сигурност в България и да окаже натиск върху неудобните за него.

БЗНС носи в политическата си история паметта за репресиите на червения режим, от който произхождат много от министрите и стратезите на служебния кабинет на Румен Радев. В името на политическия мир и демократичния път на България призоваваме всички партии от демократичната общност за реакция и настояваме за незабавното уволнение на служебния вицепремиер и вътрешен министър.

Тъй като съществува вероятност новите избори да доведат до още по-голяма фрагментираност на 46-то Народно събрание, а президентските избори могат да се превърнат във фарс, сега е времето да бъде установен диалог между партиите, членуващи в ЕНП и в другите демократични европейски семейства, така че да бъде излъчен достоен кандидат за президент на изборите през месец ноември.

Етикети: * *