БЗНС вижда в съюзяването с Радев и червените посткомунистически олигарси предателство към демокрацията в България и ентусиазма на младите

преди 2 години

Ако искаме легитимна реформа и смислена промяна на настоящето демократи и путинисти не могат да са на една барикада, заявяват от БЗНС.

Днес БЗНС излесе с позиция, в която се казва: „Подкрепяме справедливите граждански искания и категорично ще отстояваме битката с корупцията и зависимостите в държавните институции. Изповядваме принципите на демокрацията и винаги сме били в авангарда на демократичните протести в България. Днес отново призоваваме за ясно и незабавно разграничение на демократичната общност от опитите на Радев и всичките му проруски партньори да овладеят гражданската енергия! С тях Демокрацията не се защитава, а се разрушава! Отново сме свидетели как президентът Радев пакетира гражданския протест с опция за политическо лидерство. Опитът на Радев да се обвърже с протеста е жалка стратегия за прикриване на собствените му проблеми свързани с правосъдието и обслужва користни политически цели на задкулисието, изградило хибридния му образ. Поведението на Радев е в пълен синхрон с БСП и хибридногражданските структури, които се включват в протеста. Този факт не само че не може да бъде прикрит, но и става основание за нелегитимност на гражданската позиция като демократична. Свидетелство за това е публичният линч на демократ, осмелил се да поиска оставката на Радев от трибуната на протеста. „

В позицията се казва още:

„БЗНС е силно обезпокоен, че този линч се е състоял с участието на „Нощните вълци“ и агресивните футболни агитки, които са белег за „присъствието“ на Васил Божков. Въпреки защитата от група граждани този случай показва, че има строга организация и санкции за тези които не говорят “правилните неща”. Това доказва дълбокият замисъл и намерение за подмяна на гражданските искания с чужди политически цели.

БЗНС заявява, че такъв тон и формат на протеста не позволява той да бъде наричан демократичен.

БЗНС припомня, че корупцията не се лекува с авторитарна власт. Тя се подхранва от подобна власт. Единственият начин корупцията да бъде наказана и ограничена е ефективното правосъдие. Затова демократите трябва да защитят правовия ред, а не настъпващия режим на Радев. Абсурдно и недопустимо е смесването на двете позиции, тази на Радев, БСП и хибридните червени организации, с тази на критично настроените демократи. Това са две различни стратегии за бъдещето на страната ни. Едната включва евразийски авторитаризъм и подчинена олигархия в услуга на политическия режим. Тази реалност ще бъде оглавена формално от президента Радев, но силите които ще управляват са добре познатото задкулисие изградено от здравите мрежи на бившите служби на комунистическия режим в България и Русия. Връзки, подчинени на новата доктрина за евразийския път на Европа.

Другата, демократична стратегия за промяна в България, свързана с критика към корупцията и правовия ред, ще бъде експлоатирана публично сега, за да бъде захвърлена после след постигането на целта – да се овладее властта в държавните институции.

Ако искаме легитимна реформа и смислена промяна на настоящето демократи и путинисти не могат да са на една барикада. Те не могат да постигнат общо бъдеще за България. Единствено могат да легитимират поемането на властта в държавата от Радев и БСП.

БЗНС настоява никой да не накърнява правото на протест на гражданите, но предупреждава, че съюзяването с този Президент и червените организации е предателство към демокрацията в Републиката и поругава ентусиазма на младите хора.“

Етикети: *