Част от Европейския парламент вече носи името на Атанас Буров

преди 1 година

Таяни нарече Буров велик човек за неговия принос към България и Европа, пример не само за сегашните, но и за бъдещите поколения.

Снимка ЕНП

За първи път в историята на европейските институции част от демократичното сърце на Европа – Европейският парламент, вече носи името на български държавник. На името на Атанас Буров беше кръстено изложбено пространство в сградата на парламента в Брюксел, съобщиха от българската делегация в ЕНП.

Инициативата е на българските евродепутати от ГЕРБ, които заедно с председателя на Фондация “Българска памет” д-р Милен Врабевски и българския комисар Мария Габриел дариха средствата за изработването на бюста-паметник на Атанас Буров.

На откриването присъстваха представител на семейството на Атанас Буров – Иванна Стоянова, министър-председателят Бойко Борисов, председателят на ЕП Антонио Таяни, председателят на групата на ЕНП и водещ кандидат за председател на ЕК Манфред Вебер, български евродепутати, български и чуждестранни гости.

При откриването на паметника Антонио Таяни нарече Атанас Буров една от ключовите фигури на българската политика, защитник на принципите на  демокрацията и противник на тоталитарните режими. Нарече го още „велик човек“ за неговия принос към България и Европа, пример не само за сегашните, но и за бъдещите поколения.

Манфред Вебер подчерта, че личността на Атанас Буров е символ на свободата, която е в основата и на днешния Европейски съюз. “Той щеше да е щастлив, ако можеше да види постигнатото в Европа днес”, добави Вебер.

Евродепутатът д-р Андрей Ковачев,  който е част от ръководството на парламента и с чието активно съдействие се случи именуването, развълнувано отбеляза, че откриването на бюста на Атанас Буров в Европейския парламент е една малка справедливост спрямо поколения български демократи, мечтали навремето България да бъде част от семейството на свободните, демократични европейски държави, от които сме били откъснати в продължение на няколко десетилетия от комунистическия режим.

Г-жа Иванна Стоянова, представител на семейството на Атанас Буров, напомни, че още навремето той е предрекъл, че ще дойде моментът, когато „Великите сили ще забравят враждите помежду си и отново ще се обединят, но този път на икономическа основа“. Времето показа, че оптимизмът на Атанас Буров и вярата му в едно по-добро бъдеще на Европа и на българския народ като част от семейството на европейските народи е бил основателен.

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че днешната церемония поправя една историческа несправедливост. Буров е демократ, патриот и европеец, който отстоява принадлежността на България към демократична Европа. Хората със съдба като неговата могат да ни научат какво значи истински страх, не бива да допускаме репресия като тази по време на комунистическия режим отново да стане възможна.

Етикети: * * * *