„Ченгьо до ченгьо, мила моя майно льо…”

преди 1 година

„Интелектуалният съвет“ на Румен Радев гъмжи от агенти на ДС, „експерти” от отдел „Военен” на ЦК на БКП и приятели на Северна Корея

Сърдечна среща на Съюза на офицерите и сержантите от запаса със севернокорейски другари. В кабинета на др. генерал Златан Стойков виси календар с лика на Карл Маркс (вдясно)

„Сформирам Съвет за стратегическо развитие на България с участието на интелектуалци и висококвалифицирани специалисти. Съветът ще трябва да разработи и предложи алтернативи на институционалния блокаж, на икономическия и идеен застой, в който се намира страната. Съставът на Съвета ще бъде обявен с указ в идните дни.“ Това обяви на 28 януари 2019 г. в отчета за управлението си президентът Румен Радев.

42 дни по-късно няма и помен от въпросния съвет, нито от „идните дни“. Той доби веднага гражданственост като „ССР-то“. Защо го няма съветът, който според анализатори трябваше да подготви почвата за новата президентска партия? Ден по-късно написах текст по този повод, за да се види кои „видни интелектуалци“ стоят зад него.

Кръгът, който работи за президента, е формиран около списание „Сигурност“, прераснал в Движение за Единение – “БРОД за България“. Ето част от участниците в „БРОД за България“: Съюз на тракийските дружества, Славянско дружество, Клуб „24 май”, инициатива „Единение”, Съюз на ловците и риболовците в България, Асоциация на българските училища в чужбина и др. Но това е само параван.

Снимката на Младен Антонов от Франс прес, която бе публикувана в „Ню Йорк таймс“ и обиколи света

Зад интелектуалците-русофили и социалисти като Искра Баева, Андрей Пантев, Васил Проданов, Юрий Борисов, Кольо Парамов, Боян Дуранкев, академик Георги Марков, проф. Валери Стефанов и академик Стефан Воденичаров наднича грозната мутра на Държавна сигурност (ДС). Зад кулисите дърпат конците о. з. ген. Тодор Бояджиев, полк. Бончо Асенов, синът на личния телохранител на Тодор Живков ген. Мурджев Лазар Мурджев и още десетина бивши началници в МВР, групирани около сп. „Сигурност“.

Сега ще обърнем повече внимание на другата група, която активно работи за президента Румен Радев, маскирана като „БРОД за България“. Това е т. нар. военно крило, което активно действа в полза на президентската партия. Начело на крилото са о. з. ген. Стоимен Стоименов, политофицер от БНА, работил в отдел „Военен“ на ЦК на БКП, зам.-началник на Разузнавателното управление на Министерството на отбраната (РУМНО). Преди това завършил Военнополитическа академия „Ленин” в СССР. Политкомисар, незнайно защо назначен за съветник на президента Росен Плевнелиев и освободен през 2013 г.

Самият комисар-комсомолец, разведчик и цекист Стоимен Стоименов

Тук е и постоянният съветник в Парламентарната комисия по отбрана и бивш командващ Сухопътните войски о. з. генерал-лейтенант Кирил Цветков.

Стоименов активно работи по „Визия за създаване, развитие и функциониране на Общ съюз на българското войнство” заедно с ген. Цветков. Малко след отчета на президента в няколко „военни“ сайта бе пуснато съобщение, че под крилото на Кирил Цветков се е състояла поредната „обединителна” среща на еднояйчни тъмночервени запасняшки организации с една-единствена цел – “участие в политиката“.

Други два основни „стълба“ на бъдещата пропрезидентска партия са моравочервеният Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) и Конфедерацията на обществените организации в сигурността и отбраната (КООСО).

Няма предизборна кампания, в която СОСЗР да не подкрепя БСП, Георги Първанов, Сергей Станишев и Румен Радев. Шеф на Съюза е о. з. ген. Златан Стойков, бивш началник на Генералния щаб на Българската армия (2006-2009 г.). Запасни военни твърдят, че Стойков 7 години е бил командир на комендантски взвод в БНА, длъжност за дебили, докато намери връзки и му дадат да командва рота. И четири пъти ходил до САЩ (вече като генерал), за да стартира обучението си по английски език на разноски на домакините, в компанията на майори и капитани от Третия свят.

С какво се занимава сега СОСЗР? Ето с какво: „Интерес към опита на военнопатриотичните съюзи у нас проявяват от КНДР. По този повод аташето по отбраната при посолството на КНДР в София Ким Чол и неговият помощник Ли Гук се срещнаха с председателя на СОСЗР генерал от резерва Златан Стойков, главния секретар и председател на Съюза на ветераниет от войните капитан I ранг от запаса Марин Петков и председателя на Национална асоциация „Сигурност” полковник от запаса Чавдар Петров.

Домакин на разговорите бе председателят на БАС Симеон Игнатов, който е и почетен председател на Дружеството за приятелство между България и КНДР. За разлика от България в Северна Корея има една организация на това съсловие, която се нарича „Комитет на ветераните антиимпериалисти в КНДР“.

Това пише в трогателна дописка сайтът на червените запасняци. От приложената снимка се вижда част от кабинета на ген. Стойков заедно с портрета на Карл Маркс. Коментарът е излишен.

По-любопитна е другата организация – КООСО. Кои са членовете на Конфедерацията: 

Алианс „Български командоси” (АБК) с председател полковник о. з. Стоян Михнев;

Асоциация на завършилите Колежа по отбраната на НАТО в Рим (АЗКОН) с председател полковник о. з. Пламен Халачев;

Асоциация на завършилите академия на ГЩ на Руската федерация (АЗАГЩРФ);

Кирил Цветков лобираше за Румен Радев още преди началото на кампанията му

Асоциация на Сухопътните войски на България (АСВБ) генерал-лейтенант о. з. Кирил Цветков;

Асоциация на учените в областта на сигурността и отбраната с председател проф. Валентин Станков;

Самият Лазар Мурджев

Българско бюро за разузнаване (ББР) на др. Лазар Мурджев;

Независим национален съюз на офицерите в България (ННСОБ) с председател полк. о. з. Ангел Тюфекчиев;

Сговор за демократична алтернатива (СДА) с вожд полк. о. з. Румен Кисьов;

Сдружение на офицерите от резерва и запаса, клуб 199, оглавявано от полк. о. з. Цанко Цанков, също фен на Северна Корея;

Център за изследване на асиметричните рискове и заплахи за сигурността в Югоизточна Европа и Черноморския регион (ЦИАРЗС в ЮЕ и ЧР) с председател майор о. з. Мирослав Писов;

Асоциация „Колеж по отбраната на НАТО – България”, област Бургас, с председател полк. о. з. Величко Белников;

Асоциация „Ренесанс за България” (леле! – бел. ред.) начело с подполк. о. з. Пламен Стоянов;

Сдружение „Съюз на офицерите от резерва СИОР България” с председател подполк. о. з. Димитър Попов;

Фондация „Български криле” с председател Преслав Панчелиев;

Център за изследване на политиките в сигурността и отбраната (ЦИПСО) с председател полк. о. з. Иван Иванов;

Военнопатриотичен съюз „24-и Черноморски пехотен полк” с председател капитан о. з. Йордан Георгиев;

Сдружение „Капитан Петко Киряков” с председател генерал-лейтенант о. з. Стефан Василев;

Военнопатриотично дружество “Хаджи Димитър” с председател полк. о. з. Константин Болярски;

Клуб „Достойнство” с водач подполк. о. з. Николай Ръжев;

ЦИПСО – гр. Добрич начело с подполк. о. з. Иван Костов;

Сдружение „Капитан Списаревски” с капитан о. з. Генади Ганчев;

ЦИПСО – гр. Пловдив, с председател Ангел Батаклиев.

За Лазар Мурджев вече стана дума. Правят впечатление още няколко имена. Ангел Батаклиев е едно от знаковите лица на БСП в Югоизточна България. Той е бивш общински съветник на социалистическата партия в Пловдив, дългогодишен изпълнителен директор и приватизатор на градския транспорт. От негово име като кандидат-купувач на градския транспорт в града под тепетата се яви… полк. Ангел Тюфекчиев, което предизвика страхотен скандал преди 10 години. Тюфекчиев е шеф на „независимия” Национален съюз на офицерите.

Любопитно е и името на о. з. майор Мирослав Писов, представляващ Центъра за изследване на асиметричните рискове и заплахи за сигурността в Югоизточна Европа и Черноморския регион. Това е същият Писов, шеф на благоевградските антимафиоти, „обезсмъртили се“ в операция „Респект“, при която бе убит Ангел Димитров-Чората през 2005 г.

Да добавим, че самият Стоимен Стоименов е бивш шеф на Управителния съвет на КООСО. Освен там Стоименов е в ръководството на един от пенсионерските съюзи и в Асоциацията на разузнавачите от запаса.

През 2013 г. Шефът на КООСО сключва предизборно споразумение с лидера на БСП Сергей Станишев за парламентарните избори. КООСО членува и в инициативата „БРОД за България“. Все юнаци, все аслани. Остава да видим дали президентът Румен Радев, за когото работят толкова много ченгета и експерти като Мирослав Писов, ще обнародва указа за новия съвет. Участниците са ясни.

Стига да не се окаже, че президентът лъже за пореден път.

Етикети: * * * * *