Черна гора осъди превратаджиите от 2016 г.

преди 3 години

"Шишмаков и Попов умишлено са участвали в престъпление с цел насаждане на страх сред черногорски граждани, извършване на покушение срещу живота и здравето на други лица, поставяне под заплаха основите на обществения ред в Черна гора и възпрепятстване приемането на страната в НАТО", гласи решението на съда.

Осъдено бе и ГРУ, формирало диверсионни групи с 500 бандити

Владимир Моисеев, агент на ГРУ
Снимка „Грани.ру“

Върховният съд на Черна гора осъди участниците в заговора за държавен преврат, насрочен за деня на парламентарните избори 16 октомври 2016 г.

Според съобщение на радио-телевизионната компания RTCG вината на тринадесетте подсъдими, обвинени в създаване на престъпна група, е била напълно доказана. Ръководители на заговора са руските граждани Едуард Шишмаков и Владимир Попов, които са осъдени задочно съответно на 15 и на 12 години затвор. Агентите на ГРУ Шишмаков и Попов бяха обявени за международно издирване от черногорското правосъдие. Разследване на международните организации   „Bellingcat“ и „The Insider“ разкри, че истинското име на Попов е Владимир Моисеев.

Освен за създаването на престъпна група двамата руски агенти са признати за виновни в извършване на престъплението „тероризъм“, а Шишмаков е осъден и за подстрекателство и деяния срещу конституционния ред и националната сигурност на Република Черна гора.

Шишмаков и Попов „умишлено са участвали в престъпление с цел насаждане на страх сред черногорски граждани, извършване на покушение срещу живота и здравето на други лица, поставяне под заплаха основите на обществения ред в Черна гора и възпрепятстване приемането на страната в НАТО“, гласи решението на съда с председател Сузана Мугоша.

Др. В. В. Путин винаги е бил загрижен за съдбата на Балканите, подкрепян от о.з. ген. Леонид Решетников (вдясно).
Снимки „Фактор.бг“.

Лидерите на антинатовската и проруска партия  „Демократичен фронт“ Милан Кнежевич и Андрия Мандич са осъдени на 5 години затвор. По време на делото двамата са на свобода и след произнасяне на присъдите местонахождението им е неизвестно.

Другите заговорници са сръбски граждани, които получават ефективни присъди от една до осем години. На 8 години затвор е осъден и запасният генерал Братислав Дикич, бивш началник на сръбската жандармерия.

През ноември 2017 г. Руската федерация (РФ) предостави политическо убежище на подсъдимия по това дело черногорски гражданин Анани Никич, преводач в „Демократичен фронт“. Срещу Никич се извършва отделно съдебно дирене.

Съдът срещу черногорските превратаджии започна през май 2017 г. Според прокуратурата Шишмаков и Моисеев са създали три диверсионни групи, наброяващи до 500 човека, които е трябвало да предизвикат безредици в деня на парламентарните избори, да превземат сградата на парламента, да открият огън срещу демонстрантите и да убият министър-председателя Мило Джуканович.

В хода на делото лидерът на „Сръбските вълци“ Саша Синджелич сключва споразумение със съда и свидетелства срещу заговорниците. Синджелич нарича Шишмаков „главен организатор на операцията“, който трябвало да осигури бодлива тел, сълзотворен газ, противогази, рогатки, белезници и друго оборудване, предназначено за превземане на държавните институции. Организацията и почеркът напомнят за кървавите събития в Одеса през 2014 г., също предизвикани от агенти на ГРУ.

Тарторът Шишмаков или Едуард Широков

Както винаги, руските власти отричат връзка с престъпните замисли и действия в Черна гора.

Може би най-интересното е, че значителна част от информацията по делото е предоставена на черногорското правосъдие от сръбските тайни служби – записи на телефонни разговори, снимки на заговорниците, техническо оборудване и екипировка. Същевременно сръбското правителство отказва да предаде на съда в Черна гора двама свои граждани, обвиняеми по делото.

В показанията си пред съдиите обвиняемите твърдят, че делото е съшито с бели конци и че преследването срещу тях е продиктувано от „политически мотиви“.

Документи на агента

„Никой няма да посмее да ни прати в затвора. Готови сме да заложим главите си и да отрежем нечии глави, преди да ни пратят в затвора“, заканваше се Андрия Мандич пред медиите.

Малко предистория

Когато през октомври 2016 г., ден преди парламентарните избори, премиерът Мило Джуканович съобщи за предотвратен опит за държавен преврат, мнозина не повярваха. Изявлението повече напомняше на предизборен ход.

Ала на 24 октомври 2016 г. Сърбия арестува трима руски граждани, у които по данни на сръбската полиция били открити фалшиви полицейски униформи, 122 000 евро и комплект прибори и програми за шифроване на телекомуникационна връзка. Британският в. „Гардиън“ съобщи, че шефът на ФСБ (доскоро КГБ) на РФ Николай Патрушев е поднесъл извинения за „грубата операция, за която изпълнителите не са имали разрешение”. По-късно Москва отрича, че някой за нещо се е извинявал.

Но само няколко дни след посещението на Патрушев в Белград сръбската полиция открива близо до дома на президента Александър Вучич гранатомет, ръчни гранати, патрони за автомат „Калашников“ и други оръжия.

Скоро се оказва, че агентът на ГРУ Шишмаков е бил военно аташе във Варшава, откъдето е изгонен за шпионаж, след като е вербувал офицери от полската войска.

Според публикации в български медии, разследващи специалисти от „The Insider“ са се добрали до сведения, че Попов е пребивавал в България само няколко дни преди опита за преврат в Черна гора. Представители на черногорската полиция са съобщили неофициално, че телефоните с шифрована връзка на заговорниците са купени у нас.

Неманя Ристич на фона на Сергей Лавров

След провала на преврата Вл. Путин уволни директора на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ) Леонид Решетников. Александър Ситин, който дълги години работи в РИСИ, потвърждава пред „The Insider“, че идеята за провокации по време на избори е любим похват на Решетников. Като консултант на руския президент най-вероятно той е предложил операцията за преврат в Черна гора.

Етикети: * * * * * * *